Je to v prvom rade o tom príjemnom pocite, keď v rukách držíte fyzickú podobu svojej obľúbenej hudby na vinylovej platni. Pridanou hodnotou je akési vzrušenie z expedície po útulných kamenných obchodoch. V rámci sviatku vinylov Record Store Day sa bude už v sobotu 21. apríla konať v Bratislave viacero podujatí, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti.

Hlavnou úlohou Record Store Day (RSD) bola podpora predaja hudobných nosičov v kamenných obchodoch. Od roku 2007, kedy sa datuje vznik tohto celosvetového podujatia, sa však z tohto dňa postupne stal najmä sviatok vinylov. Obchody po celom svete už túto sobotu otvoria brány pre vášnivých zberateľov. Ponúknu špeciálne kúsky vydané pod hlavičkou RSD a návštevníci budú mať možnosť vo svojich obľúbených obchodoch stráviť prijemný čas s hudbou a výnimočným programom. To platí aj o predajniach v Bratislave.

Sviatok predajní, vinylov a hudby

Program pre milovníkov vinylov pripravil aj Wegart na Uršulínskej, kde bude v sobotu otvorené od 10:00 do 19:00. V rámci sprievodného programu vystúpi Stroon, ktorý predstaví svoj nový album Vice LaboratoryJakub Ursiny príde porozprávať o nedávno vydanej reedícii albumu Deža Ursinyho Modrý vrch, z ktorého naživo zahrá a zaspieva pár piesní, a Daniel Baláž odohrá set svojich obľúbených skladieb. Návštevníci si budú môcť tiež nechať podpísať aktuálnu novinku False Beacon od členov kapely Autumnist.

S bohatým programom prichádza aj obchod Vinyloveplatne na Zámočníckej. Okrem burzy platní pre zberateľov sú lákadlom aj hudobné vystúpenia Tomáša Slobodu, Vlada Nosáľa z Queer Jane, Jerguša Oravca a kapely Felix. Zároveň bude prebiehať autogramiáda, na ktorej okrem spomínaných stretnete aj členov skupín Živé kvety a Medial Banana či Sveťa Korbeľa zo Slobodnej Európy. Sprievodné podujatia obchodu Vinyloveplatne budú prebiehať v blízkej kaviarni Café Kút a v kaviarni Prešporák.

Ak vám ešte v sobotu zvýši čas, pokojne sa zastavte aj v Lab.cafe, kde si budete môcť kúpiť najnovšiu kompiláciu z dielne vydavateľstva Gergaz k jeho 10. výročiu s názvom Gergaz 2008 - 2018 (the Locals). Od 12:00 bude prebiehať Pop-up shop a svoje sety zahrajú Jimmy PéPetijee a D OneTwo.       

Domáce i svetové rarity

Record Store Day prináša so sebou aj vydanie výnimočných zberateľských titulov. Wegart bude mať na pulte špeciálne RDS tituly od interpretov ako David Bowie, Cure, Ryuichi Sakamoto, David Sylvian, Marvin Gaye, Steven Wilson či Prince. Medzi ich úlovkami bude aj výpravný 3xLP box 1+1=X z vydavateľstva Erased Tapes, na ktorom participovali viacerí jeho umelci ako Nils Frahm, Lubomyr Melnyk, Kiasmos či Peter Broderick a ktorý vyšiel k RSD 2018 ako oslava desaťročnej existencie labelu.

Obchod Vinyloveplatne v rámci Record Store Day objednal 300 raritných nahrávok. Medzi nimi nájdete úlovky ako Rage Against the Machine - Live at the Democratic National Convention 2000, ktorý vyjde na vinyle prvýkrát, Elvis Presley - King In The Ring, Pink Floyd - The Piper At The Gates Od Dawn v špeciálnej RSD edícii, či LP Madonna - The First Album s obalom, ktorý bol pôvodne použitý len na japonskom vydaní albumu v roku 1983.

RDS sa rozhodli osláviť aj slovenskí hudobníci. Známy milovník platní, Tomáš Sloboda, sa spojil s Vladom Nosáľom a vo Vinyloveplatne budú ponúkať limitovanú sériu 15 kusov singlov, kde na jednej strane je tvorba Nosáľa a druhá strana patrí Slobodovi a jeho projektu Sounds Like This, konkrétne piesni Hunters of the Sun, ktorú si môžete vypočuť nižšie. Je to prvá novinka kapely od albumu Chobotnica z roku 2012.

S 15-kusovým nákladom a špeciálnym obalom prídu aj Jerguš Oravec a Tammy Nižňanská, ktorí spolu tvoria projekt The Youniverse. Nahrávky sa budú predávať len počas Record Store Day. "Pokiaľ niekto kúpi RSD titul počas Record Store Day je to výnimočné. To, čo budú mať v zbierke je unikátne, pretože sa to už nikdy nezopakuje," hovorí vášnivý zberateľ platní a predajca stojaci za obchodom Vinyloveplatne Jozef Pešta.


Autorka: Marína Valentovičová
Ilustračné foto: AP Photo/Robert F. Bukaty