Slovenskej hudobnej scéne zanechal silný odkaz, svoju hudbu, ktorá ožíva aj vďaka koncertom či novým reedíciám. Bratislavská Dúbravka si chce uctiť Deža Ursinyho pamätníkom, ktorý by mal stáť na Fedákovej ulici, kde hudobník roky býval.

Autorkou návrhu je Mira Podmanická, sochárka a odborná asistentka na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Komisia kultúry pri Miestnom úrade v Dúbravke sa návrhom zaoberala opakovane. V spolupráci so sochárkou vznikli dva umelecké návrhy. Víťazným návrhom sa napokon stal pamätník s názvom Listovanie.

Listovanie stvárňuje dvere, knihu, symbolizuje nazretie do vnútra tvorby umelca. Pamätník zo štyroch kovových platní s rôznymi povrchovými úpravami bude obsahovať vybrané texty jeho skladieb, ktoré sa dajú čítať cez priehľady vo vrstvách. Podľa sochárky objekt bude mať na prvej platni meno umelca, predná strana jeho výšku. Ostatné budú o niekoľko centimetrov väčšie či menšie a s rôznou šírkou.


Pamätník k narodeninám

"Jeho vybudovaním je plánované zveľadenie priľahlého parku a verejných priestorov pri niekdajšom 'Sloníku'. S takým cieľom vznikol občiansky projekt osadenia pamätníka. Myšlienku a financovanie podporili poslanci, keď za jeho postavenie hlasovalo 20 a dvaja poslanci sa zdržali," uviedla Lucia Marcinatová z tlačového odboru mestskej časti Dúbravka.

Pamätník plánuje samospráva Dúbravky dokončiť na jeseň a pri príležitosti Ursinyho narodenín odhaliť v októbri aj s koncertom jeho piesní v parku na Fedákovej ulici. Osadením pamätníka chcú jeho iniciátori otvoriť možnosť vytvárania spomienkových miest, stôp, umeleckých odkazov významných  Dúbravčanov.

Prečítajte si tiež:

Vychádza reedícia kultového albumu Modrý vrch Ursinyho a Štrpku na vinyle


Zdroj: TASR
Foto: archív Jakuba Ursinyho

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny