Spevák a skladateľ Martin Hrubý vydáva zbierku piesní Lucerna v moři, nahrávku skladieb, ktoré vznikli medzi rokmi 2016 a 2019. Žánrovo pestrá kolekcia piesňovej poézie a ľudských príbehov naspievaných v rytmoch svetového folku, popu, rocku, reggae, swingu, Cacia, tanga, džajvu aj valčíka z pera textárov Vojtěcha Probsta a Martina Hrubého.

Obaja tvorcovia majú na albume ako svoje samostatné texty, tak texty spoločné. Výnimku tvorí skladba Podzim, ktorá je zhudobnenou básňou Borisa Pasternaka v preklade Luďka Kubištu a Jiřího Kovtuna. Autorom hudby je výhradne Martin Hrubý. K polovici skladieb zbierky Lucerna v moři už vznikli videoklipy. Tým najnovším je klip k piesni Nadosmrti lhář. Duet so speváčkou Barborou Šedivou je ako vystrihnutý zo zlatej éry swingových muzikálov Freda Astaira, na ktoré v našich končinách voľne nadväzoval Jiří Suchý s divadlom Semafor.


Album vznikal vo vlnách

Krst nového albumu prebehne v pražskom hudobnom klube Jazz Dock 14. októbra. Koncert to bude výnimočný, pretože Martina Hrubého bude hudobne sprevádzať takmer kompletná zostava elitných štúdiových hráčov, s ktorými tento album nahral. Lucerna v moři obsahuje trinásť skladieb a jeden bonus. "Nahrávka Lucerna v moři vznikala vo vlnách. Prvou vlnou bol donekonečna sa opakujúci vesmírny piesňový cyklus Kosmická a Vrítit se na Zem, ktorou je album ohraničený," opisuje Martin Hrubý. "V druhej vlne sme nahrali ďalších osem piesní a zdalo sa, že je doska úplná. Avšak Vojtěch nebol spokojný so zhudebneným textom Lucerny v moři, takže o rok neskôr prišla vlna tretia, ktorá priniesla Pašeráky z Camilo, Zlatou mládež, Ztrátu věrnosti a druhý pokus o Lucernu v moři."

Album vznikal v štúdiách Svárov a Barrandov Sound Music Studio pod dohľadom producenta Yardu Helešica. Na albume hosťujú Barbora Šedivá, Bharata Rajnošek, Karel Mařík, Karel Holas, Štěpán Janoušek, Petr Ševčík, Jiří Částka a Tomáš Mouřenec. Nahrala ho kapela v zložení Yarda Helešic, Josef Štěpánek, Jan Steinsdörfer, Jakub Vejnar a David Landštof. Náber a mix vykonal Lukáš Martinek. Lucerna v moři vyšla na všetkých obvyklých digitálnych platformách v piatok 17. apríla.



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová. Text správy sme upravili.