Fanúšikovia world music by si mali do kalendára poznačiť dátum 26. mája. V tento deň o 19:30 totiž v bratislavskom Castle Art House vystúpi oceňovaná skupina Preßburger Klezmer Band (PKB) a koncertne uvedie svoju novinku s veľavravným názvom Korene / Roots.


Stálica na scéne slovenskej world music a popredný európsky reprezentant na poli židovskej hudby Preßburger Klezmer Band uvádza na svet už svoj deviaty album. Ide o dlhšie rozpracovaný projekt, ktorý pozastavila koronakríza, no koncom minulého roka nabral druhý dych. Po jeho spracovaní vo forme umeleckého dokumentu a následnom turné bratislavskí "klezmeráci", ako ich fanúšikovia familiárne volajú, napokon vydávajú aj samotnú štúdiovú nahrávku Korene / Roots, na ktore sa vracajú ku koreňom klezmerovej hudby.

Skupina sa na novinke sústreďuje na hudobné spracovanie doposiaľ nenahratých alebo málo spracovaných tradičných klezmerových tancov a jidiš piesní, ako aj na spracovanie diel vydaných pred viac ako 70 rokmi na pôvodných šelakových platniach, či už v prostredí Európy alebo v USA. Ich skĺbením vznikol jedinečný projekt, ktorý si kapela už od prvej skladby vyslovene užíva. Koncertný program Korene predstavuje hudobnú esenciu, v ktorej nemajú PKB v našom regióne konkurenciu. Vďaka nej dokážu spájať hudbu rôznych nálad a publikum nielen roztancovať, ale aj dojať.

Vstupenky na koncert v Bratislave, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 26. mája, sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Skupina vystúpi na mieste s novým názvom Castle Art House, nebude to však jej prvý koncert v tomto priestore. Ide totiž o budovu tzv. židovskej "kuchyne", ktorá bola dlhé roky centrom židovského života, neskôr známa židovskou reštauráciou Chez David, v ktorej Klezmeri vystupovali na rôznych kultúrnych podujatiach bratislavskej židovskej komunity. Preto sa s láskou vracajú na staronové miesto, v ktorom po dlhej dobe opäť zaznie židovská hudba.

Viac sa o koncerte a Castle Art House dozviete na stránkach www.klezmer.sk a zamockydom.sk.

Vstupenky:  

Facebook event

Album Korene / Roots vychádza, rovnako ako predchádzajúce tri, vo vydavateľstve Real Music House a nesie produkčný aj zvukový rukopis dvojice Robert PospišMartin Sillay.

Vypočujte si ukážky:


Zdroj: PR článok (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Preßburger Klezmer Band