"Jak mladý rád som bol vonku s kamošmi, dnešné decká sú rady sami s telefónom. Žijeme virtuálny život, zväčša falošný a väčšina z nás vôbec ani nevie o tom," rapuje Majk Spirit v skladbe Zamotaný, ktorá patrí k najsilnejším kúskom jeho minuloročného dvojalbumového projektu Y.

Práve táto skladba inšpirovala viacerých tvorcov, ktorí sa zapojili do takmer mesiac trvajúcej súťaže spustenej v polovici apríla. Úlohou bolo nakrútiť videoklip či vytvoriť animovaný vizuál k vybranej skladbe z albumov Y Black a Y White. Zapojilo sa takmer 200 tvorivých ľudí, resp. tímov, pričom viacero videí je na profesionálnej úrovni. Okrem víťazného videa, ktorého autori získali 1000 eur a možnosť podieľať sa na jednom z ďalších plánovaných videí, preto Majk Spirit odmenil sumou 500 eur aj ďalšie dve videá (pôvodne mala byť finančná cena len pre víťaza). Navyše aj ich tvorcovia sa budú môcť zúčastniť nakrúcania raperovho ďalšieho klipu a nahliadnuť do zákulisia tvorby skúsených filmárov.

Hlavnú cenu získal Martin Miko (réžia, scenár, produkcia), ktorý v spolupráci s Tomášom Mavrovom (kamera, postprodukcia) a hercami z divadla Z nudy ľudu nakrútil krátky príbeh emotívne a veľmi trefne poukazujúci na problém dnešnej generácie - uprednostňovanie virtuálneho sveta pred skutočným. Dej je situovaný do bratislavského Sadu Janka Kráľa (Majk Spirit tam nakrúcal aj značnú časť klipu Primetime), kde si zrejme starší brat so sestrou v školskom veku vyšli na vychádzku. Chalanko sa však po chvíli začne venovať svojmu smartfónu, a tak sa znudené dievča (Terezka Smolcová, zahrala si aj v seriáli Divoké kone) vyberie na prechádzku cez Tyršovo nábrežie a Most SNP až do Starého mesta. Cestou si všíma, ako sú ľudia pohltení svojimi komunikačnými prístrojmi a "zamotávajú sa v sociálnej sieti" namiesto toho, aby sa venovali svojim deťom, či tak celkovo - životu.

Videoklip, ktorý podčiarkuje text skladby (jeden z najlepších v Spiritovej tvorbe) aj bez prílišného lipnutia na jeho slovách, si víťazstvo rozhodne zaslúžil, viacerí fanúšikovia sa vyjadrili, že im otvoril oči. Mimochodom, je príznačné (a veľmi dobré), že na túto tému upozorňuje práve interpret, ktorého komunikácia s publikom aj celé promo je postavené najmä na sociálnych sieťach. S takmer 600-tisíc fanúšikmi na Facebooku a viac než 227-tisíc odberateľmi svojich videí na Youtube patrí medzi najsledovanejších slovenských i českých umelcov na internete. Snáď sa odkaz skladby Zamotaný aj vďaka tomuto videu dostane k čo najviac ľuďom. Samozrejme, treba ho brať ako hyperbolu, prechádzka na druhú stranu Dunaja a naspäť by dievčaťu trvala minimálne pol hodinu, takže by ju v realite brat zrejme začal hľadať skôr (čo by bolo preňho ešte horšie).


Pridávame aj ostatné dva ocenené súťažné klipy k skladbám Ypsilon (réžia: Tali Chovaňáková, Spotlight studio) a Len Tak (Matúš Mikuláši), ako aj najnovší oficiálny videoklip Majka Spirita k dvojici záverečných skladieb albumu Y White - Skúsme to v mieri / Svetlá (Michal Nemtuda).


PS: Majk Spirit by sa tou súťažou mohol aj inšpirovať - je celkom osviežujúce vidieť video k slovenskej rapovej skladbe bez rapera...

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Facebook.com/MajkSpirit)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit