Dva a pol roka po vydaní podmanivého albumu Jolanka (2014) prichádza charizmatická herečka a speváčka Szidi Tobias s novou štúdiovou nahrávkou. Nazvala ju Sedmoláska a na dvoch CD ponúka nanovo nahraté piesne, ktoré fanúšikovia poznajú z predchádzajúcich albumov.

Nahrávka na dvoch diskoch prináša to najlepšie z doterajších šiestich sólových albumov Szidi Tobias, spolu je to 24 piesní v koncertných verziách a v novej inštrumentácii. "Dvoj-CD Sedmoláska vzniklo aj preto, aby ste počuli, ako chalani spolu naozaj výborne hrajú. Ďakujem im za to. Výber piesní prešiel hustým sitom, ale rýchlo sme sa dohodli na konečnom zozname. Mnohé piesne sú po rokoch iné. Vyzretejšie. Alebo sme vyzretejší my," hovorí Szidi o svojej prvej výberovke.

"Viete, čo je najlepšie? To, že sa nám stále chce. Hrať, spievať, koncertovať," dodáva. Presvedčiť sa o tom môžete na blížiacich sa krstoch albumu, ktoré sa uskutočnia 28. mája v bratislavskom Ateliéri Babylon a o deň neskôr v nitrianskom klube Nájomná jednotka 210. Na oba koncerty zostávajú v predaji už len posledné vstupenky.

Album nahrali za dva dni, mal by znieť ako na koncerte

Skladby spolu so speváčkou nahrala kapela v zložení Milan Vyskočáni (akustická gitara, klavír), Marcel Buntaj (bicie nástroje), Martin Gašpar (kontrabas), Andrej Gál (violončelo), Richard Šimurka (tenorsaxofón, flauty) a Viliam Majer (akordeón) v štúdiu Cobrasound Martina Čemu. "Album sme nahrali za dva dni, predtým sme mali dva dni skúšky. Chceli sme mať na CD živé nahrávky z koncertov, ale akosi to nevyšlo. Podarilo sa nám však zahrať tak, že snáď budete mať pocit, akoby ste boli na koncerte. Veľmi v to dúfam."

Na koncertoch v Bratislave alebo Nitre si môžete vypočuť krásne melódie Milana Vyskočániho s intímnymi, za srdce chytajúcimi textami Petra Lipovského, akými sú Tak málo lásky, Tvrdohlavá, Idylka či Nech sa deje. A čo znamenajú vystúpenia pre samotnú speváčku? "Živý koncert je ako príchod k moru. Postupne sa osmeľujete, lebo to ide a plávate s vlnami hlbšie, lebo cítite dôveru a veríte si. Keď sa klaniame a veľmi často si ďakujeme s divákmi navzájom, je to podobný pocit, ako keď sa vraciate na breh obmytí čistou vodou a šťastní."

Szidi Tobias - krsty nového 2 CD Sedmoláska:

28. 5. (20:00) - Bratislava, Ateliér Babylon - predpredaj
29. 5. (19:00) - Nitra, Nájomná jednotka 210 (OC Max)


Redakciu Hudba.sk informovala Beáta Rožárová z vydavateľstva Pavian Records. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Waldemar Švábenský

Súvisiaci interpreti: Szidi Tobias