"Weird & Wonderful je album, ktorým sa mi podarilo povedať všetko, čo som chcela," hovorí talentovaná speváčka Lenny, ktorá je jedným z najväčších českých objavov posledných rokov. Dcéra Lenky Filipovej svojím debutom Hearts (2016) potvrdila, že jablko nespadlo ďaleko od stromu, no na hudobnej scéne kráča svojou vlastnou cestou a je úspešná aj v zahraničí.

Na mieste je preto otázka s akými ambíciami vydáva po štyroch rokoch svoj druhý album Weird & Wonderful. Tak ako v našom rozhovore v roku 2016, aj teraz odpovedá skromne a hovorí skôr o očakávaniach než o ambíciách. "Debutová platňa Hearts mi do života vniesla strašne veľa pozitív, množstvo zážitkov a otvorila mi cestu na európsky hudobný trh. To je to očakávanie, ktoré mám od nového albumu ja - kam ďalej ma toto všetko posunie," priznáva Lenny.

Pri tvorbe albumu, ktorý vyjde už v piatok 22. mája vo vydavateľstve Universal Music, sa 26-ročná hudobníčka opäť držala svojho osvedčeného tímu. Jej najbližším spolupracovníkom tak bol Ondřej Fiedler, ktorý produkoval aj jej prvý album. Producent o novinke hovorí, že je oproti debutu temnejšia a zároveň uletenejšia. "Od okolia som cítil tlak, s čím prídeme, ale snažili sme sa neriešiť, či sa to bude niekomu páčiť alebo nie. Na albume sme obaja nechali veľký kus seba samých," hovorí producent a dodáva, že zvukovo sa nechali inšpirovať hudbou 90. rokov, na ktorých aj on sám hudobne vyrastal.

O jeho slovách svedčí napokon aj videoklip k singlu Figure It Out, ktorý vyšiel ešte v januári. Lenny svoju doteraz najosobnejšiu pieseň doplnila starými rodinnými zábermi zo svojho detstva.


Nie všetky pokusy o zahraničné spolupráce sa podarili

Album vznikal naozaj dlho, prvé demo mala Lenny pripravené už v októbri 2016, kým posledná pieseň vznikla len necelý týždeň pred odovzdaním nahrávky na finálny mix a mastering. Speváčka a skladateľka počas tých štyroch rokov postupne triedila a zahadzovala nápady, pretvárala melódie, pracovala na singloch a videonahrávkach, a v kooperácii s producentami dávala priechod kreativite, ktorá sa odráža na pestrosti albumu. "Milujem, keď sa prepoja všetky stránky práce i príprav, keď hudbu, grafiku i koncerty spája emočná ale i vizuálna tematika. To je podľa môjho názoru to, čo robí interpreta skutočne charakteristickým," komentuje svoj prístup k tvorbe.

Väčšina albumu sa mixovala v Anglicku, Lenny však musela svoje zahraničné tendencie a chuť experimentovať miestami aj krotiť. Očakávala totiž, že spolupráca s rôznymi producentmi z veľkých hudobných trhov by jej tvorbe mohla priniesť nový smer a nádych, no nakoniec to v niektorých prípadoch dopadlo úsmevne a autorka radšej zostala pri svojom osvedčenom tíme.

"Napríklad pieseň Home som pôvodne napísala v Berlíne s mojím novozélandským kamarátom a pesničkárom Chesterom Travisom a švédskym skladateľom Kimom Wennerstromom. Keď sa mi ale z rúk nemeckého producenta vrátila v podobe akejsi disco 'tucárny', bolo mi to odstrašujúcim príkladom," priznáva s úsmevom Lenny. V rámci štúdiových prác jej pomohol spevák Marcel Procházka alias Marcell, ktorý jej radil pri nahrávaní spevu. "Spoločne sme tiež vyrazili do Red Bull Studios v Londýne nahrať aktuálny singel Wake Up. To bol náš jediný zahraničný pracovný výlet."


Lenny je známa tým, že si potrpí aj na vizuálnej stránke svojej tvorby. Pri albume Weird & Wonderful sa ním zaoberala naozaj veľmi detailne a venovala tomu veľa času, energie a aj extra peniaze. "Hodiny strávim nielen nad hudbou, ale i nad grafikou. Hľadám inšpiráciu, vytváram moodboardy, vystrihujem fotky, lepím dohromady rôzne koláže a spisujem nekonečne dlhé emaily, aby som čo najkonkrétnejšie svojmu tímu popísala, čo mám v hlave za predstavu," opisuje Lenny svoju prácu na novom albume.

Vypočuť si ho budete môcť už o pár dní a naživo ho plánuje fanúšikom predstaviť 4. decembra na koncerte v pražskom O2 Universum.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Matúš Tóth

Súvisiaci interpreti: Lenny