Slovenské vydavateľstvo Gergaz má za sebou úspešnú desaťročnicu a mnoho vydaných elektronických a alternatívnych nosičov svojich zástupcov ako sú FVLCRVM, Jimmy Pé alebo skupina Fallgrapp. Do povedomia poslucháčov dostalo aj vďaka obľúbeným kompiláciám Beat Garden. Teraz prichádza už s deviatym vydaním tejto medzinárodnej kompilácie.

Snahou kompilácií Beat Garden je predstaviť nových interpretov, či už tých začínajúcich alebo zatiaľ nevydaných na Gergaze, a zároveň spájať komunity poslucháčov aj interpretov. Od prvej kompilácie vydanej v roku 2012 prichádza vydavateľstvo s takýmito kolekciami pravidelne a stali sa kľúčovou súčasťou značky Gergaz.

"Práve vďaka kompiláciám Beat Garden sme získali veľkú časť našich fanúšikov a podporovateľov, a to najmä v zahraničí. Aj keď už od vzniku Gergazu väčšinu poslucháčskej základne tvorilo zahraničie, práve po roku 2012, po vydaní prvej Beat Garden kompilácie, sa značne rozšírila. Beatmakeri boli v tej dobe ozaj v kurze," hovorí spoluzakladateľ a šéfdramaturg vydavateľstva Vlado Škubla o zrode kompilácií, ktoré sa pravidelne stávali aj súčasťou rôznych rebríčkov. "Kompilácie oostupne prešli prirodzenou evolúciou a zmenil sa aj prístup k ich zostavovaniu. Už po štvrtýkrát oslovujeme ľudí nám hudobne blízkych, aby ich zostavili podľa vlastnej predstavy, bez akýchkoľvek obmedzení."

Výber trackov na tú najnovšiu s poradovým číslom 9 zastrešil rozhľadený a scestovaný dídžej a producent BJ Piggo, ktorého DJ sety sú hrané po celom svete. Talentovaný hudobník z Bratislavy je spoluzakladateľom značky a komunity Universal Playground, ktorá je Gergazu blízka. "Ich akcie, dramaturgia, špecifický prístup aj BJ Piggov hudobný výber, to všetko si zaslúži pozornosť. Najmä ak to máme doma. Verím, že cez túto kompiláciu sa podarí pritiahnuť nových fanúšikov Universal Playground komunity," dodáva Vlado Škubla.

Výber trackov od producentov z celého sveta

BJ Piggo je tiež súčasťou tanečných eventov ako Justé Debout a Red Bull BC One. Vďaka dídžejingu má precestovanú celú Európu a predstavil sa aj v ďalších krajinách sveta. To sa odráža aj v jeho výbere oslovených producentov a beatmakerov na kompilácii. "Chcel som ukázať talentovaných ľudí v mojom okolí a na scéne, v ktorej pôsobím. Je tam prierez rôznych žánrov a rôznych prístupov k hudbe. Keďže sa pohybujem viac mimo Slovenska, tak tam je prevažne zahraničie," ozrejmuje BJ Piggo výber interpretov na kompilácii, ktorá je plná nadžánrových inštrumentálnych beatov v rôznych tempách a štýloch od abstraktného hip-hopu cez soulful house až po future funk.

Najväčším hudobným zdrojom inšpirácie je pre BJ Pigga cestovanie, ale časom si vybudoval aj vlastnú databázu zaujímavých beatmakerov na Bandcampe. "Pravidelne mi tam chodia upozornenia, keď niekto niečo nové vydá. Tiež na Soundcloude a Spotify som si už 'vytrénoval' algoritmus, aby ma kŕmil zaujímavými vecami. Momentálne, keď nemôžem cestovať a chodiť nakupovať a hľadať nové platne fyzicky do obchodu, vyhľadávam novinky najmä online. Je to mravenčia robota a niekedy strávim aj osem hodín denne počúvaním novej hudby."

Tak ako predchádzajúce vydania, aj tohtoročná kompilácia s názvom BJ Piggo presents Beat Garden Compilation 9 je dostupná zadarmo na Bandcampe. Vizuál vytvorila umelkyňa Yulya Esipova a o mastering kompilácie sa postaral Tomáš Karásek z pražského štúdia Gargle & Expel. "Je to ozaj pestrý výber skladieb so skvelou atmosférou. BJ Piggo vystihol presne to, v čo sme verili, že pripraví,” uzatvára Vlado Škubla.



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Michal Neffe. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.