Keď pred necelými šiestimi rokmi kapela My Chemical Romance ohlásila reedíciu svojho najslávnejšieho albumu The Black Parade zmenou titulnej fotky na svojom facebookovom profile, milióny fanúšikov to pochopili ako jej návrat a hudobníci museli v následnej tlačovej správe vysvetlovať, že skutočne ide len o reedíciu albumu.


Obrovský ohlas však dal veci do pohybu a o tri roky neskôr sa My Chemical Romance naozaj vrátili na scénu - hoci zatiaľ "len" na koncertné pódiá. Stihla však odohrať len pár comebackových vystúpení, pandémia totiž kompletne vypredané turné presunula na tento rok. A spolu s ním prichádza aj prvá štúdiová nahrávka od rozpadu kapely.

Novinka má názov The Foundations Of Decay a hudobne nadväzuje na predchádzajúcu tvorbu kvarteta. V šesťminútovom opuse zaznejú všetky prvky typické nielen pre My Chemical Romance, ale aj pre celý subžáner, ktorý pomáhali vytvoriť. Emo-tívne pasáže s melodickým Gerardovým spevom sa striedajú s nervydrásajúcimi punkovými explóziami a s výbornou produkciou. Ak je tento singel predzvesťou nového albumu, fanúšikovia kapely sa majú na čo tešiť.


My Chemical Romance patria k zásadným kapelám rockovej histórie. Základnú zostavu tvoria už viac ako 20 rokov súrodenci spevák Gerard a basgitarista Mikey Way spolu s gitaristami a backing vokalistami Frankom Ierom a Rayom Torom. Medzi rokmi 2001 a 2013 stihli vydať štyri štúdiové albumy.

Hneď druhý s názvom Three Cheers For Sweet Revenge (2004) zaznamenal celosvetový ohlas, predalo sa ho cez milión kópií a pre skupinu bol vstupenkou medzi rockovú extraligu. V tej sa MCR udržali aj s nasledujúcimi The Black Parade (2006) a Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys (2010), preto bolo pre všetkých šokom, ked' v roku 2013 ophlásili svoj rozpad. Po ňom vydali ešte kolekciu najlepších hitov spolu s jednou nevydanou skladbou s názvom Fake Your Death, ktorá sa teraz ukázala ako prorocká. My Chemical Romance smrť naozaj iba predstierali.

Autor: Tomáš Danišovič