Po dlhých týždňoch hľadania a spoznávania súťažiacich dospela včera spevácka súťaž Hlas Česko Slovenska k absolútnemu finále, v ktorom sme spoznali majiteľku toho najlepšieho hlasu druhej česko-slovenskej série. Diváci rozhodli, že patrí kontroverznej Lenke "Lo" Hrůzovej.

Talentovaná  speváčka výrazne zaujala už na kastingu, kde sa podelila o svoj neľahký životný príbeh bývalej bezdomovkyne. Ako vtedy sama zdôraznila, na kastingu pre ňu nebol dôležitý postup, ale boj v nej samej a vlastné pocity po vystúpení so skladbou Recovery od Kosheen. O tie svoje pocity sa nepodelila, no isté je, že koučovia mali v tých svojich jasno – chceli ju všetci! A to ešte ani nemohli tušiť, že pred nimi stojí absolútna víťazka druhej série.

Lo a jej cesta v súťaži

Lenka si vtedy vybrala za svojho kouča Majka Spirita. No v situácii, kedy sa mal Spirit rozhodnúť medzi mladou speváčkou a dvojicou Marek Lacko a Tomáša Sučik, Lenkino pôsobenie v tomto tíme skončilo. Uši však v tomto prípade dobre fungovali rockerovi Pepovi Vojtekovi, ktorý neváhal a speváčku si ukradol do svojho tímu. Zmena kouča Lenke prospela, s lídrom skupiny Kabát si viditeľne sadli a dotiahli to až úplne na vrchol.

Práve spomínané krádeže boli novinkou tohto ročníka súťaže. Vďaka nim si mohli koučovia ktoréhokoľvek tímu pre seba ukradnúť vypadávajúcich spevákov z tímu iného kouča, ktorý sa v danú chvíľu rozhodol poslať svojho zverenca preč zo súťaže. Novinka v pravidlách poriadne zamiešala karty v celej súťaži. Až traja zo štvorice súťažiacich grandfinalistov bojovali o víťazstvo práve vďaka krádeži, ktorá ich v súťaži zachránila pred vypadnutím. Iba Vendula Příhodová bola od absolútneho začiatku v tíme Michala Davida. Lenka Hrůzová, Andrea Holá aj Martin Císar boli ukradnutí po tom, čo ich pôvodní koučovia nechceli vo svojom tíme a rozhodli sa pre iného speváka. Podľa pôvodných koučov mali už dávno vypadnúť, a oni to, naopak, dotiahli až do úplného finále.

Lo a Pepa Zdroj: Nova.cz

K víťazstvu prispela aj skladba Hany Zagorovej

Lenka sa počas súťaže prezentovala nielen ako rockerka, ale aj ako speváčka, ktorá si môže dovoliť siahnuť po silných skladbách veľkých speváčok. Dokázala to aj vo veľkom finále, v ktorom excelentne interpretovala pieseň Hany Zagorovej Z nebe pláče déšť. "Bol to magický zážitok," priznal Majk. "Vyberal som ti pesničky, ktoré nemusíš 'hrať', toto sú texty tvojho života. Keď spievaš to, čo je tvoj život, tak ľudia plačú s tebou, a to je pre muzikanta dôležité," objasnil výber skladby kouč Pepa Vojtek.

Video z vystúpenia Lo Hrůzovej s piesňou Z nebe pláče déšť
 
Nemenej zásadné boli aj ďalšie dve vystúpenia. Skladba Tiny Turner Golden Eye a dueto s koučom Pepom, ktorý zvolil skladbu z dielne Katapultu Jen jednou dostat šanci. Za prvú spomínanú pieseň si Lo vypočula iba pozitívne slová porotcov. "Neuveriteľná pesnička, krásne zaspievaná. Mne sa páči nielen tvoj hlas, ale kúzlo má aj tá nervozita, ja by som s tým nič nerobila," priznala Marta. "Túto pesničku si si vybrala sama, ja ti veľmi prajem, aby ti ľudia posielali hlasy, a aby si vo výťahu tvojho života išla čo najviac. Verím tomu, že táto súťaž ti k tomu pomôže. Z celého srdca ti prajem, nech to vyhráš," držal palce svojej zverenkyni Pepa Vojtek.

Video z vystúpenia Lo Hrůzovej s bondovkou Golden Eye

Vyhrala aj hosťovanie na koncerte Kabátu

Ešte predtým, než moderátori začali s vyhlasovaním výsledkov, dostal slovo Pepa Vojtek, ktorý počas priebehu súťaže prisľúbil, že jeden zo šestnástky finalistov si s kapelou Kabát zahrá na ich veľkolepom plánovanom koncerte. Česká formácia sa jednohlasne zhodla na Lo Hrůzovej, ktorá bola ich rozhodnutím skutočne prekvapená, o čom svedčí jej bezprostredná reakcia. "No Pepo, ja som premýšľala úplne inak, že ja to nemôžem byť, lebo u mňa nikdy nevieš, kedy sa zosypem," zavtipkovala Lenka. Speváčka tak včera pozbierala všetky možné výhry, vrátane hlavnej ceny 80-tisíc eur a dovolenky v Egypte.

Poradie ostatných finalistov

Ako prvej sa sen o víťazstve rozplynul Andrei Holej z tímu Dary Rolins a Marty Jandovej, ktorej divácke hlasy priniesli štvrté, teda posledné miesto. Na tom treťom sa umiestnil zverenec Majka Spirita Martin Císar. Na druhé miesto vyniesli esemeskové hlasy Vendulu Příhodovú, ktorú koučoval Michal David, kouč minuloročnej víťazky Ivanny Bagovej.

V nasledujúcich mesiacoch bude zaujímavé sledovať či, prípadne v akých súvislostiach, sa mená štyroch finalistov budú objavovať v médiách a či im ich koučovia, ktorí sľubovali pomoc, skutočne pomôžu odraziť sa od zeme a reálne sa uchytiť v šoubiznise. Prvý ročník súťaže bol v tomto smere sklamaním, debutovými albumami zaujali len Anna Veselovská a nedávno aj Juraj Zaujec, avšak obaja si museli poradiť bez podpory svojich koučov.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Nova.cz