Avital meets Avital je dialógom dvojice charizmatických hudobníkov, ktorí, napriek tomu, že pochádzajú z odlišných hudobných svetov, zdieľajú rovnako bohaté hudobné dedičstvo. Koncert konvergujúci jazz, klasiku a world music do originálnej fúzie sa uskutoční už v sobotu 24. júna o 20:00 v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Izraelský virtuóz na mandolíne Avi Avital si svojím energickým prejavom získal fanúšikov po celom svete. Je prvým hráčom na tomto nástroji, ktorý bol nominovaný na prestížne ocenenie Grammy a tiež prvým mandolinistom, ktorý uzavrel exkluzívnu zmluvu s vydavateľstvom Deutsche Grammophon, pod ktorým vydal už tri úspešné albumy. Okrem toho spolupracoval aj s ďalšími vydavateľstvami ako Naxos a Sony Classical.

Počas svojej kariéry vystúpil na slávnych pódiách Royal Albert Hall, Berlínskej filharmónie, newyorskej Carnegie Hall, National Centre for the Performing Arts v Pekingu a ďalších. Spolupracoval s mnohými svetovými orchestrami od Mahler Chamber Orchestra po Izraelskú filharmóniu. Medzi jeho nahrávkami možno nájsť CD s barokovými skladbami, klezmer i súčasnú hudbu, venuje sa tiež projektom na pomedzí hudobných žánrov. Jeho debut obsahuje vlastné transkripcie Bachových čembalových a husľových koncertov. Do Bratislavy príde pri príležitosti nedávno vydaného albumu Avital meets Avital.

Hoci Avi Avital zavíta na Slovensko prvýkrát, v minulosti spolupracoval so slovenským skladateľom, dirigentom a klaviristom Petrom Breinerom, ktorý pre neho napísal skladbu InstaConcerto pre mandolínu a sláčikový súbor. Jej ukážku so známym súborom Kremerata Baltica si môžete vypočuť TU.


Spolu s ním je jeho ďalšou ústrednou postavou projektu Avital meets Avital jeho menovec, kontrabasový virtuóz a hráč na arabskej lutne (oud) Omer Avital, ktorý je uznávaným jazzovým umelcom a skladateľom. Prestížny časopis DownBeat ho nazval jedným z najvzrušujúcejších hudobníkov, ktorí sa objavili na scéne za posledných 20 rokov. Projekty tohto vizionárskeho skladateľa a virtuóza sa vzpierajú žánrovým definíciám a posúvajú hranice jazzu, konfrontujúc poslucháčov s hudobnými i spirituálnymi zážitkami. 

Zoskupenie dopĺňajú ďalší skvelí hudobníci - klavirista Omer Klein a perkusionista Itamar Doari. Hudba ansámblu sa nesie v znamení rozmanitých vplyvov: marockej a severoafrickej hudby, folklóru i klasiky, židovských harmónií a stredomorských rytmov, vytvárajúc tak priestor pre stretnutie komornej hudby s bezprostrednou energiou a emóciami world music a jazzu. Na koncerte si poslucháči vypočujú známe skladby ako ZamzanmaLonely Girl či Maroc.

Súčasťou koncertu bude 24. júna v Ateliéri Babylon aj krst nového sólového albumu violončelistu Jozefa Luptáka Free in One, ktorého vydanie podporili crowdfundingovou kampaňovou priaznivci umeleckého riaditeľa Konvergencií.


Redakciu Hudba.sk za tím festivalu Konvergencie informovala Ivana Macaríková.

Foto: Christie Goodwin