Už len dvanásť dní zostáva slovenským interpretom world music, ak chcú reagovať na otvorenú výzvu, ktorú vyhlásili organizátori podujatia World Music Festival Bratislava. Do 1. júla majú ešte šancu podať si prihlášku umelci, ktorí by chceli vystúpiť v septembri na druhom ročníku medzinárodného festivalu.

V lineupe showcase prehliadky, ktorá sa bude konať v rámci festivalu od 22. do 23. septembra, zostali ešte miesta pre dvoch účinkujúcich. Organizátori World Music Festivalu Bratislava sa tento rok rozhodli okrem vopred oslovených účinkujúcich dať priestor aj ďalším umelcom na základe takzvanej "voľnej karty". Na výzvu sa môžu prihlásiť cez internetovú stránku festivalu aktívni profesionálni hudobníci, ktorých hudbu možno zaradiť do kategórie world music. Dvoch z tých, ktorí sa najviac hodia do dramaturgie festivalu, vyberie päťčlenná porota.

Jej členmi sú hudobná vedkyňa Ľubica Zajacová Záborská zastupujúca organizátorskú platformu WOMUSK, hudobná vedkyňa, hudobníčka a rozhlasová redaktorka Alžbeta Lukáčová zo skupiny Banda, etnomuzikologička, hudobníčka a rozhlasová redaktorka Jana Ambrózová z Katedry etnológie a folkloristiky na Filozofickej fakulte UKF v Nitre, Rasťo Andris z Rádia Devín a Vladimír Potančok zastupujúci Rádio_FM.

Vybrané skupiny alebo sólisti budú mať šancu hrať na rovnakých pódiách ako doteraz potvrdení umelci Banda, Katarína Máliková a ansambel, Ľudové Mladistvá, či zahraniční hostia - skupina Kaláscima z Talianska, dvojica Renaud Garcia-Fons (Francúzsko) a Derya Türkan (Turecko), Mec Yek (Belgicko) a Joanna Slowińska (Poľsko).

Prečítajte si: World Music Festival Bratislava v septembri opäť ponúkne pestrý program

Okrem toho sa môžu zúčastniť na odbornej konferencii v rámci festivalu, kde budú prítomní profesionáli z hudobného priemyslu, promotéri a hudobní publicisti zo Slovenska aj zahraničia. Bonusom k tomu všetkému bude, že vybrané skupiny alebo sólisti dostanú exkluzívny priestor aj na vlnách Rádia_FM a Rádia Devín v plánovanom spoločnom vysielaní a koncerte.

Navyše platforma WOMUSK ponúkne spoluprácu pri prezentovaní vybraných interpretov doma i v zahraničí, napríklad v Slovenskom stánku na celosvetovom veľtrhu WOMEX 2017, alebo vo forme výberovej kompilácie, aj so skladbami umelcov, ktorí vystúpia na festivale.

Doteraz sa prihlásilo už 16 kandidátov. Podrobnosti o tom, čo presne má obsahovať prihláška, nájdete TU.

Text: Vladimír Potančok za WOMUSK
Foto: Marko Erd / Hudba.sk