Spevák John Boyd pochádza zo Škótska, no už 30 rokov žije na Slovensku. Široká verejnosť ho mohla spoznať na jar tohto roka vďaka účinkovaniu v poslednej sérii šou The Voice Česko Slovensko, kde sa prebojoval do tretieho kola. Teraz predstavuje svoju autorskú skladbu venovanú nášmu hlavnému mestu.

V súťaži The Voice Česko Slovensko bojoval v tíme českého speváka Pepu Vojteka, napriek tomu sa vo svojej sólovej dráhe nevydal rockovou cestou. Skladba Bratislava sa nesie vo folkovo-popovom štýle, pričom jej dominuje pozitívna energia. Zaujme aj saxofónové sólo, o ktoré sa postaral multiinštrumentalista Sasha Mamaev. Tento na Slovensku žijúci ruský hudobník, známy z projektu Gonsofus, nahral do skladby aj basgitaru. O perkusie sa postaral Adam Kováčik a ženský vokál naspievala spevákova dcéra Sophia Boyd.

John Boyd k pesničke zverejnil aj videoklip, o ktorý sa postarali DTNT records. Spevák v ňom s gitarou v ruke sprevádza diváka po známych bratislavských miestach. Energickú skladbu pritom zdobia krásne Slovenky. Sympatický hudobník má okrem singla Bratislava pripravené aj ďalšie pesničky. "Mám veľa vlastných autorských piesní, ktoré plánujem vydať, vrátane duetov s ďalšími súťažiacimi z The Voice," vraví spevák o svojich plánoch do budúcnosti. Ako dodáva, jeho ďalšie skladby budú dosť iné ako Bratislava.


John nám v mailovej komunikácii prezradil, že na Slovensko prišiel kvôli svojej prvej manželke presne 17. novembra 1989. Pracuje ako investigatívny novinár a prekladateľ, no môžete ho stretnúť aj ako moderátora eventov ako English Quiz alebo Open Mic v rôznych bratislavských podnikoch. Ako prekladateľ bol zodpovedný napríklad za preklad Národného rozvojového plánu pri vstupe Slovenska do Európskej únie. Založil tiež dve vlastné jazykové školy - The Boyd School v Prievidzi, ktorá funguje od roku 1995, a v Maďarsku (od roku 1998), pričom obidve stále fungujú pod jeho menom, aj keď ich medzitým predal.

Podľa výpočtu svojich aktivít, z ktorých sme uviedli len niekoľko, bol John počas ostatných 30 rokov na Slovensku profesne veľmi zaneprázdneným človekom. Navyše je aj otcom štyroch detí. Ako však dodáva, v posledných pár rokoch sa mohol vo voľnom čase vrátiť k svojej veľkej vášni z mladosti - hudbe - a rozhodol sa jej venovať viac. Prvých fanúšikov si získal v The Voice, ďalších sa pokúsi zaujať svojou vlastnou tvorbou, ktorú bude postupne predstavovať.

Pozrite si, ako John spieval v súťaži The Voice:


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: facebook.com/johnboyd9