Skupina Free Faces fungovala iba pár rokov (1997-2001), napriek tomu jej dva albumy zanechali na slovenskej scéne nezmazateľnú stopu. Jeden z najosobitejších slovenských hudobných počinov si tento rok môžete pripomenúť vďaka reedícii debutového albumu Almost True Story, ktorý prvýkrát vychádza aj na vinylovej LP platni.

Ak by sa zostava v zložení Maroš Hečko (spev), Oskar Rózsa (basgitara), Marcel Buntaj (bicie) a Andrej Šeban (gitara) dala dohromady dnes, právom by sme ich zoskupenie mohli nazvať superkapelou. Všetci štyria totiž už od 90. rokov patria k najzaujímavejším a najinvenčnejším hudobníkom slovenskej scény. I keď sa každý z nich dnes venuje svojim vlastným projektom, to, čo sa im na prelome tisícročí podarilo vytvoriť v spoločnej kapele Free Faces, zostáva dodnes výnimočné a nadčasové.

Ich prvý album Almost True Story vyšiel pôvodne na CD v roku 1998 v nezávislom vydavateľstve Silberman. Pozadie jeho vzniku je pomerne kuriózne, keďže trojica Rózsa-Buntaj-Šeban pôvodne v štúdiách Opusu nahrávala s Richardom Müllerom a ďalšími hudobníkmi jeho album Nočná optika. Spevák však, podľa spomienok vtedajších zúčastnených, na nahrávanie nechodieval, a tak hudobníci využili, že mali k dispozícii štúdio a postupne nahrali svoje vlastné skladby.

Maroš Hečko, ktorý sa k trojici pridal začiatkom roka 1998 (dovtedy bol známy z kapely Bezmocná hŕstka), za prvý zásadný moment v živote skupiny považuje skladbu Nothing Happens. "Bola to naša prvá pieseň, ktorá nás zadefinovala a určila energiu, ktorá Free Faces charakterizovala. Preto otvára Almost True Story. Jej posolstvo? Nič sa nedeje, ideme si zahrať. Album zase uzatvára pieseň It's Gone Now. Lebo už je po všetkom."


Niektoré z piesní vznikli na texty amerického beatnického básnika Lawrencea Ferlinghettiho, dva texty dodal Roman Gál a pod zvyšné sa podpísal Maroš Hečko. Hudobne bol album - tým, že vznikal priamo v štúdiu - trochu iný ako živé vystúpenia skupiny. Tie boli vyhľadávané pre obrovskú energiu, ktorá išla z hudobníkov, a najmä pre skvelé improvizačné schopnosti všetkých členov kapely. Štúdiová práca na albume v sebe nesie viac premyslených kompozícií a hudobnej disciplíny. Z dvanástich skladieb sú tri signované ako Free Faces, pod zvyšné sa autorsky podpísal tandem Hečko/Rózsa.

Skupina po vydaní albumu absolvovala vypredané turné po Slovensku a jej skladby sa dostali aj do vysielaní rádií a TV. Získala tiež tri ceny Hudobnej akadémie v kategóriách Objav roka, Nahrávka roka a Obal roka. Free Faces sa však odovzdávania cien, ktoré bolo v priamom prenose vysielané aj v televízii, nezúčastnila, keďže mala v ten istý večer dohodnutý koncert v Českej republike. Naplánované bolo aj turné v ďalších európskych krajinách, dokonca bolo v jednaní aj vydanie albumu v zahraničí. Doba a podmienky tomu však neboli naklonené a aj cesty jednotlivých hudobníkov sa napokon na nejakú dobu rozišli.

Okrem členov skupiny na albume hrajú Martin Burlas, trubkár Martin Ďurdina a perkusionista Igor "Ajdži" Sabo. Nahrávka vznikla pod hudobnou réžiou Oskara Rózsu a Free Faces, Rózsa je podpísaný aj pod súčasným remasteringom albumu. Rozpredaný album vyjde budúci piatok, 26. júna, po viac ako 22 rokoch v reedícii a vôbec po prvýkrát vo forme dvoj-LP vo vydavateľstve Pavian Records. Už od dnes ho však môžete počúvať na niektorých streamingových službách. Pôvodný tucet skladieb dopĺňajú tri bonusové kúsky - Brooklyn, No Love a She's Doing It Twice a Day.


Zoznam skladieb na dvojvinyle Almost True Story:

Strana A:
1. Nothing Happens
2. Diva
3. Choral
4. Fooly Bear
5. Waltz

Strana B:
6. Doctor Says
7. Paranoid Nets
8. God Is Unemployed
9. Midnight In Europe

Strana C:
10. Walk Around & Roll I 
11. Purified
12. It's Gone Now

Strana D (bonusy):
13. Brooklyn
14. No Love
15. She's Doing It Twice a Day

Vypočujte si jeden zo zásadných albumov slovenskej alternatívy na Deezeri:



Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Pavian Records poskytla Beáta Rožárová. Tlačovú správu sme upravili.