Skupina AMC trio, ktorá čoskoro oslávi 25 rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne, patrí k unikátnym zjavom. Aj keď s prestávkami, ale predsa ide o úctyhodnú dobu a nielen v rámci Slovenska, ale aj na európske pomery už o nich možno hovoriť ako o jednej z najdlhšie fungujúcich jazzových formácií.

Aj po takmer štvrťstoročí od svojho založenia má pritom AMC trio stále čo ponúknuť. Dôkazom sú nielen hudobné ocenenia - Radio_Head Award za najlepší jazzový album roka 2013 (One Way Road To My Heart s trubkárom Randym Breckerom) a cena verejnosti Esprit za album Ad Fontes (2017) s Ľudovou hudbou Stana Baláža - a množstvo vystúpení doma i v zahraničí, ale aj neprestajný posun v tvorbe a ochota riskovať.

Ako priznávajú členovia kapely (Peter Adamkovič - klávesy, Martin Marinčák - basa, Stanislav Cvanciger - bicie), experimentovanie je často spojené so stratou niektorých fanúšikov. Tá však často býva vyvážená získaním nových, ktorým sa posun v tvorbe AMC tria zdá zaujímavý. A presne takáto je aj nová skladba tria s názvom Face the Race, ktorá rozdeľuje fanúšikov na dva tábory. Reakcie sú naozaj veľmi protichodné a zdá sa, že aj s ich pripravovaným novým albumom to bude v tomto smere zaujímavé, pretože sa má niesť v podobnom duchu.

Inšpiráciou pre vznik skladby, v ktorej hosťuje gitarista Samuel Marinčák, je nezmyselný hon ľudí za šťastím prostredníctvom "pretekov" o viac peňazí a väčší majetok. K
apela novinku predstavila spolu so štýlovým videoklipom, čo je na slovenskej scéne celkom rarita. Domáci jazzoví umelci si totiž na vizuálne promo príliš nepotrpia, hoci by im to mohlo pomôcť dostať svoju hudbu k širšiemu a najmä mladšiemu publiku. AMC trio napriek svojmu veku určite môžu zaujať aj novú generáciu, ktorá preferuje progresívnejšie poňatie jazzu.


Text: Patrik Marflák (zdroj: Martin Marinčák, AMC trio)
Foto: archív skupiny