Slovenský raper Akalaky je dôkazom toho, že sny si treba plniť, ale pre ich naplnenie je niekedy potrebné veľa obetovať. Talentovaný mladík sa preto rozhodol, že sa vo svojom súkromnom živote uskromní a všetky zarobené peniaze vloží do hudobnej kariéry. O svojom prístupe rapuje v novinke Anomália, ktorá predznamenáva jeho debutový album.

Ľubomír Glasa alias Akalaky na slovenskej rapovej scéne už nie je žiadny nováčik. V roku 2017 zaujal spoločným singlom s Celeste Buckingham s názvom Tokyo, prostredníctvom ktorého sa chcel vyspievať z rozchodu s dlhoročnou priateľkou. Minulý rok zverejnil ďalšiu skladbu 5. Avenue, no stihol aj spoluprácu s Petrom Cmorikom, pre ktorého napísal text skladby Dva prúdy riek.

Teraz sa rozhodol otvoriť novú kapitolu svojej tvorby skladbou Anomália s netradičným videoklipom. Na hudbe sa podieľali skúsení hudobníci z LittleBeat Studio - Martin "Maxo" ŠrámekMatej Mikloš a Andrej Hruška.

Odpoveď pre všetkých, ktorí mu hovorili, ako to má robiť


"Singel Anomália je spleť mojich myšlienok po skladbe Tokyo, kedy mi každý vravel, ako mám teraz uchopiť svoju hudobnú kariéru. Je to moja odpoveď pre tých ľudí a môj pohľad na celé dianie. V skladbe som chcel ukázať aj svoje technické skills, takže každá štvrtina má iný flow, iné frázovanie a inú skladbu rýmov. Chcel by som ňou otvoriť môj album, zarapovať hneď na úvod raz a poriadne. Jednoducho dať zo seba svoje aktuálne maximum," povedal o svojom zámere Akalaky.

Anomália znamená inakosť alebo odlišnosť a v prípade Akalakyho doterajšej tvorby možno jednoznačne povedať, že novinka je iná, melodickejšia. "Snažím sa od skladby Tokyo v celkovom prevedení mojich skladieb a vizuálov posúvať ďalej. Či už sú to komplikovanejšie melodické linky, frázovanie, produkcia alebo kreatíva videoklipov. Minimálne nech to je niečo nové v rámci Slovenska a Česka. To, či to je naozaj iné, nech posúdia ľudia," vysvetľuje raper, ktorý hlasom a štýlom pripomína niečo medzi Lyrikom z Modrých hôr a Pil C.


Vizuál natočený termokamerou

Videoklip k singlu má na svedomí režisér, art director a módny dizajnér v jednej osobe Jiří Marshal, ktorý je skutočne všestranným umelcom. Pod jeho taktovkou vznikol aj klip k pesničke Tokyo, ale má tiež skúsenosti aj s ďalšími slovenskými hudobníkmi (napr. Majk Spirit a Celeste Buckingham - I Was Wrong). Kreatívny režisér pri svojej práci rád experimentuje, používa rôzne nekonvenčné techniky a to sa ukázalo aj počas nakrúcania klipu Anomália.

"Forma balansujúca na pomedzí industriálnej a animovanej estetiky vznikla pomocou špeciálnej termálnej kamery, bežne používanej skôr vo vojenčine alebo v poľovníctve. Zábery, ktoré v reálnom čase odhaľujú teplotnú škálu celej scény, sú post-produkčne doplnené o niekoľko efektov, aby podčiarkli divokú dynamiku piesne," priblížil spôsob nakrúcania Jiří Marshal.


Akalaky prezradil aj zákulisné informácie z nakrúcania: "Klip sa nakrúcal celý deň v ateliéri v Prahe na dve kamery, z čoho jedna bola termokamera. Niektoré zábery boli dotáčané dodatočne v exteriéri. Veľa záberov sa nakoniec nepoužilo. Vlastne materiál z klasickej kamery išiel rovno do koša. To by nebol Jiří Marshal, s ktorým spolupracujeme na vizuáloch k celému albumu, keby sa toto neudialo. Som spokojný s výsledkom hlavne z dôvodu, že klip dokonale vystihuje názov Anomália - odchýlka od štandardných videoklipov, ktoré naša scéna ponúka."

Akalaky, nakrúcanie videoklipu Anomália, 2019 Zdroj: archív umelca

Veľké zmeny v živote kvôli a vďaka hudbe

Akalaky sa venuje písaniu textov a rapu už od svojich 15 rokov a na vlastnej koži sa presvedčil, že uspieť na malom, no v rámci hip-hipu veľmi kompetitívnom hudobnom trhu nie je jednoduché. Pre hudbu toho obetoval naozaj veľa a za posledné roky do nej investoval takmer všetky peniaze, ktoré zarobil. Jednoducho si povedal, že keď chce byť úspešný, musí na sebe tvrdo pracovať a samozrejme sa musí vedieť uskromniť. Aby mohol nahrať album, ktorý plánuje vydať na jeseň, rozhodol sa dokonca predať svoje auto.

"Jedna vec je, že som predal auto a musel som sa všeobecne viac uskromniť, a druhá vec sú nervy či extrémne veľa času, ktorý si tvorba a nahrávanie vyžaduje. Ale auto prestane mať pre teba časom takú hodnotu, nervy by mi zase robilo niečo iné a čas by som možno venoval niečomu úplne zbytočnému. Takto som mohol tvoriť a mám z toho mega radosť, čo sa nám podarilo," dodáva raper, ktorý pracuje ako manažér, sníva však o tom, že sa raz bude živiť len hudbou.
 
Aby tých zmien v jeho živote nebolo málo, nedávno sa mu narodila dcérka a podľa jeho slov má teraz omnoho väčšiu radosť zo života. Nie nadarmo sa vraví, že stará láska nehrdzavie, pretože jej matkou nie je nikto iný ako jeho staronová priateľka, kvôli ktorej pred dvoma rokmi vznikla spomínaná rozchodová pesnička Tokyo.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Ľuba Svatá z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Akalakyho novinky môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.