Už je to viac ako 20 rokov odkedy skupina Inekafe pobláznila mladú generáciu fanúšikov po celom Slovensku. Skupina koncertuje a vydáva nové nahrávky dodnes, no hoci stále oslovuje aj tínedžerov, jej publikum starne spolu s ňou a mladých slovenských kapiel, ktorým by sa darilo novú generáciu osloviť s podobným štýlom, je ako šafranu.

Začiatkom júla však svoj prvý singel zverejnili dvaja mladí hudobníci z Námestova, ktorí si hovoria Ja & On, a hneď od začiatku sú prirovnávaní práve k bratislavskej pop-punkovej stálici. Duo sa totiž textom piesne trafilo do nálady mladých ľudí podobne ako kedysi Inekafe, spevákov hlas nie je úplne nepodobný hlasu Vratka Rohoňa a hudobne tiež možno nájsť istú podobnosť, ktorú kapela otvorene priznáva. Rozhodne však nejde o "kopírku" - už z prvého singla je jasné, že kapela je oplyvnená aj hip-hopom a elektronickou hudbou (niektoré slohy sú rapované a refrén má energický drum&bassový beat).

Za týmto sympatickým osviežením slovenskej scény stoja spevák Juraj Janček, ktorý je zároveň autorom textu, a gitarista Ondrej Ondrek. "Názov projektu Ja & On vystihuje zoskupenie našich priezvisk. Pred desiatimi rokmi sme hrávali tvrdý metal, ale časom sme sa hudobne trocha pretransformovali. Chýbal nám na hudobnej scéne taký ten poctivý starý štýl, podobný, ako si išla kapela Inekafe. Trocha sme ukrojili aj z moderného hip-hopu, takže sú tam prvky rapu, no vo finále je to taký mix. Neriadili sme sa predpísanými štýlmi, ale robíme to tak, ako nám to napadne," hovorí Janček.


Spolupráca s profesionálmi

Hoci sa Juraj a Ondrej nikdy nevenovali hudbe profesionálne, rozhodli sa pri svojej prvotine spojiť s ostrieľanými menami slovenskej hudobnej scény a priniesť niečo kvalitné a zároveň odlišné od toho, čo sa u nás väčšinou produkuje. Singel sa preto nahrával v Bratislave jednom z najlepších slovenských nahrávacích štúdií LVGNC studios pod taktovkou Mareka Rakovického a Toma Lobba.

Producentom a režisérom videoklipu je zase Adrián Kutný, ktorý má za sebou spolupráce napr. s Kalim, Majk Spiritom, Mišo Bielym, či populárnym youtuberským duom Zrebný & Frlajs. Točilo sa v známych lokalitách priamo na vode Oravskej priehrady, v miestnom parku extrémnych športov a tiež pri najväčšej soche Ježiša Krista na Slovensku nad neďalekou dedinou Klin.

O tom, že investovať do profesionálnej nahrávky a videa sa oravským junákom oplatilo, svedčí úspech klipu, ktorý má za necelé dva týždne od zverejnenia viac ako 20-tisíc prehratí. Samozrejme, na umiestnenie v rebríčku Youtube trending to nestačí, no pre úplne nový projekt je to veľmi slušné číslo. Ak sa im podarí nahrať viac rovnako kvalitných skladieb, určite o nich ešte budeme počuť.

Ja & On už popri svojej práci pripravujú ďalšie pesničky, určite sa však nechcú opakovať. "Už teraz viem, že každá skladba bude iná, lebo aj hudobne sa od seba odlišujú. Sme zvedaví na reakcie ľudí, dúfam, že sa im to bude páčiť a že im aj touto formou spríjemníme leto 2019," uzatvára Juraj Janček. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Trellová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky dua Ja & On môžete sledovať na sociálnach sieťach Facebook a Instagram.