Bratislavská skupina Saténové ruky, ktorá nedávno vydala tretí štúdiový album LOM, zverejnila svoj v poradí už siedmy videoklip. Tentokrát sa rozhodli pre hraný klip k pesničke Na plný plyn, v ktorom sa v hlavnej úlohe sa predstavil Boris Ondreička. Frontman kapely Kosa z nosa je autorom textu aj interpretom piesne.

Na plný plyn je výnimočným textárskym počinom Borisa Ondreičku a hovorí o pomyselnom rozhovore s partnerkou o láske, tele a jednoduchosti. Pieseň už môžete poznať z rotácií Rádia_FM a teraz dostala vydarený vizuál, ktorého námet, scenár a réžiu mala na starosti mladá slovenská fotografka a filmárka Soňa Maletz.

"Po prvom vypočutí pesničky Na plný plyn som ostala unesená atmosférou, ktorú sa Saténovým rukám v spolupráci s Borisom Ondreičkom podarilo vytvoriť. Ihneď sa mi v hlave začali vynárať obrázky nekonečných ciest z filmov a fotografií Wima Wendersa. V podobnom duchu som sa rozhodla natočiť aj klip. Meditatívna road movie s Borisom v hlavnej úlohe," hovorí režisérka, ktorá je známa vďaka študentskému dokumentu Varga (2017) či videoklipom pre kapelu Queer Jane.


Klip Na plný plyn sa nakrúcal počas jedného nedeľného podvečera v Pustých Úľanoch na rovnej ceste lemovanej poliami akoby mimo civilizácie. Jazda osamoteného muža vo svojom aute tu vyvoláva dojem abstraktnej, sentimentálnej road movie bez zbytočnej dramatizácie. V klipe sa zdanlivo nič nedeje, ale aj taký býva obyčajný jednoduchý život. V protiklade s rovnou pokojnou krajinou je vnútorný nepokoj hlavnej postavy.

Soni Maletz s realizáciou videoklipu pomohli Marek Moučka (kamera), Marek Bihúň (strih), Jozef Elšík (grading a online edit), Sergio Caruso (úvodný titulok), Milan Meszároš (grip), Lukáš Hlobeň (svetlá), Rafael "Eči" Skurka (zapožičanie kamerovej techniky) a bubeník Saténových rúk Jozef Lipa, ktorý je producentom klipu. V samotnej skladbe okrem Borisa Ondreičku hosťujú aj Tomáš Sloboda (el. gitara, tampura) a Erik "Losos" Horák (el. gitara), ktorý sa postaral aj o produkciu a mix. Mastering mal na starosti Ivo Sedláček. Singel bol spolu s ďalšími skladbami z albumu LOM nahratý na chate v Lome nad Rimavicou.

Prečítajte si tiež: Saténové ruky vydávajú nový album LOM. Na plný plyn zaklína aj elektrizuje

V najbližších týždňoch a mesiacoch si budete môcť Saténové ruky pozrieť a vypočuť naživo na týchto miestach:

23. 7. - festival Tužina Groove, areál Hatalisko, Tužina
31. 7. - festival Malý Žákovic, Trenčianske Bohuslavice

4. 9. - Coffee sheep, Trenčín
14. 9. - Kulturák, Bratislava / 14. september
25. 9. - Wave, Prešov

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka skupiny Alexandra Punová. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke kapely www.satenoveruky.sk.

Foto: Marek Moučka