V pondelok nadránom zomrel vo veku 92 rokov jeden z priekopníkov choreografie ľudového tanca, spoluzakladateľ a dlhoročný umelecký vedúci Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK), Juraj Kubánka. Správu o jeho úmrtí pre TASR potvrdil riaditeľ umeleckej prevádzky SĽUK-u Maroš Červenák.

"Juraj Kubánka sa rozhodujúcou mierou zaslúžil o vývoj a postavenie Slovenského ľudového umeleckého kolektívu v slovenskej kultúre. Svoje diela považoval za svoje deti a zdráhal sa niektoré vyzdvihovať. Jeho tance ako Dupák, Kuruci, Podpolianska mlaď, Biela plť na Váhu, Maľovaní zbojníci, Tatranská zima i Tatranskí orli, či tanečné divadlo Hrachová baba a Jurošík však možno považovať nielen za míľniky SĽUK-u, ale aj za diela charakterizujúce prepojenie slovenskej kultúry na tradície. Juraj Kubánka ostáva pre Slovenský ľudový umelecký kolektív a pre všetky jeho generácie navždy dominantnou osobnosťou," uviedli zástupcovia SĽUK-u na sociálnej sieti.

Biografia

Juraj Kubánka sa narodil 31. októbra 1928 v obci Turie v okrese Žilina. K ľudovému umeniu a kultúre ho odmalička viedla mama Bronislava, nestorka folklórneho hnutia v Liptovských Sliačoch, kam sa rodina presťahovala v roku 1932. V rokoch 1947-1949 študoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, v treťom ročníku však štúdium medicíny zanechal a rozhodol sa naplno venovať tancu a folklóru. V 50. rokoch absolvoval štúdium choreografie na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, ktoré ukončil v roku 1957 záverečnou prácou Povesť o Jánošíkovi a hôrnych chlapcoch.

Už predtým však 24. októbra 1949 nastúpil do SĽUK-u, kde pôsobil ako choreograf, tanečník a režisér. 
Počas vysokoškolského štúdia tiež zorganizoval skupinu šiestich chlapcov do tanečného zoskupenia Odzemkári, ktoré neskôr, spojením s folklórnym súborom Živena, položilo základy Lúčnice.


Juraj Kubánka tancoval profesionálne viac ako 60 rokov, pričom jeho umelecká práca zahŕňa okolo 250 tanečných diel, menších, väčších až celovečerných. Základné prvky ľudového tanca spájal s moderným náhľadom na tanec, využívajúc nové vyjadrovacie možnosti. Okrem SĽUK-u a Lúčnice spolupracoval aj s Podduklianskym ukrajinským ľudovým súborom (PUĽS), Československým štátnym súborom piesní a tancov a veľmi silné puto ho viazalo tiež so súborom Lužických Srbov (Srbským ľudovým súborom – SLA), ako aj s poľským štátnym súborom Šlask.

Za svoju tvorivú prácu získal Kubánka viacero uznaní a ocenení. V roku 1966 dostal titul zaslúžilý umelec, v roku 2008 mu prezident SR Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy a v roku 2017 si prevzal Cenu ministra kultúry. Tento rok, 5. mája 2021, prevzal v priestoroch Divadla SĽUK v Rusovciach Zlatý kríž za zásluhy, ktorý mu udelil prezident Poľskej republiky Andrzej Duda.

"Sľukári, ostaňte takí, akí ste boli vždy. Majte radi to, čo robíte, majte radi tanec, hudbu, spev. To nás nielen živí, ale dáva nám silu, vôľu, chuť a krásu zo života," pozdravil Kubánka po prebratí ocenenia svojich mladých kolegov, ktorí stále interpretujú mnohé jeho choreografie.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: TASR - Martin Baumann