Začalo to tajomnou vzducholoďou v Londýne, pokračovalo logami na stenách v New Yorku a napokon je tu netradičné oficiálne ohlásenie nového albumu. Aphex Twinovi stačili tri dni na to, aby vo svete elektronickej hudby vyvolal vlnu očakávaní, ktoré v určitom zmysle prekonávajú aj vlaňajšie návraty Daft Punku a Boards of Canada.

Návrat hudobného vizionára menom Aphex Twin je v rámci elektronickej scény udalosťou, ktorá je svojím významom porovnateľná s tým, čo pre hudobný svet (resp. jeho viac umeleckú ako biznisovú časť) minulý rok znamenal návrat Davida Bowieho. Je to najmä nadšenie, že jeden z velikánov najsilnejšej éry elektronickej hudby (90. roky) vydá novú nahrávku. A s tým sú samozrejme spojené očakávania, či bude opäť natoľko jedinečná a inšpiratívna, ako jeho staršia tvorba.

Tá totiž ani počas dlhých rokov hudobníkovej "nečinnosti" nezostarla a jej vplyv bol citeľný naprieč žánrami, nielen v rámci elektroniky. Okrem predstaviteľov ambientu, breakcoru, techna, downtempa či rôznych odnoží experimentálnej a IDM elektroniky ho medzi svoje inšpirácie zaraďujú aj Radiohead, Daft Punk, John Frusciante (ex-RHCP) alebo Wes Borland (Limp Bizkit).


Zviditeľnil neviditeľný web

Niet preto divu, že keď sa v sobotu nad Londýnom objavila krikľavozelená vzducholoď (resp. balón v jej tvare) s hudobníkovým logom a nápisom 2014 a o pár hodín neskôr aj logo na rôznych miestach v New York City, hudobné médiá zamerané na elektronickú scénu spozorneli. Netrvalo dlho a na Aphexovom oficiálnom Twitter konte sa v pondelok, v deň jeho 43. narodenín, objavil odkaz na stránku http://syro2eznzea2xbpi.onion.

V bežnom internetovom prehliadači ju však neotvoríte, funguje iba cez špeciálny deep web browser Tor. Stránka obsahuje zeleno-čierne logo a tiež textové informácie o albume nazvanom Syro, vrátane tracklistu (na konci článku).
Aphex tak oznámením albumu cez "neviditeľnú stránku" opäť potvrdil svoj nekonvečný, no veľmi účinný prístup k marketingu. Množstvo jeho fanúšikov z IT sveta určite takýto spôsob komunikácie pobavil.

Existuje aj "štandardná" verzia stránky s príponou .com, na tej však všetky podstatné informácie o nahrávke zatiaľ chýbajú. Viac vám prezradí o vašom počítači a internetovom pripojení, ako o albume... 

vzducholoď s logom Aphex Twina Zdroj: Twitter

Aktívny bol pod pseudonymom AFX

Richard David James počas svojej kariéry používal viacero pseudonymov, preslávil sa však ako Aphex Twin. Pod týmto menom vydal štúdiovky Selected Ambient Works 85–92 (1992), Selected Ambient Works Volume II (1994), ...I Care Because You Do (1995), Richard D. James Album (1996) a zatiaľ posledný Drukqs (2001). Celkovo aj pod ďalšími aliasmi vydal 54 nahrávok. Denník The Guardian ho nazval najvynaliezavejším a najvplyvnejším hudobníkom súčasnej elektronickej hudby.

Od spomínaného albumu Drukqs nevydal pod svojím hlavným umeleckým menom žiadnu novinku. V rokoch 2003-2009 však pod pseudonymom AFX ponúkol sériu jedenástich vinylových EP nahrávok Analord, ktoré dnes spolu s bonusovými skladbami dohromady tvorí až 62 trackov - vyše 4 a pol hodiny analógového acid techna. Časť z tejto série vyšla v roku 2006 na CD kompilácii Chosen Lords. V roku 2007 vyšli tiež dve nahrávky tajomného projektu The Tuss, za ktorým je údajne Aphex Twin. Potvrduje to zápis v BMI (niečo ako SOZA v USA), kde sa uvádza meno James Richard David). Vydavateľstvo Rephlex Records to však poprelo.

V roku 2010 Aphex Twin, vlastným menom Richard David James, v rozhovore pre britský magazín AnOther Man vyhlásil, že má hotových asi šesť albumov a "množstvo ďalších skladieb, ktoré nikam nepatria". Neprezradil však, či a kedy sa niečo z jeho aktuálnej tvorby dostane na verejnosť. Naposledy svoju novú hudbu predstavil ako hosť poľského avantgardného skladateľa Krzysztofa Pendereckeho na jeho koncerte vo Vroclave. Symfonický orchester vtedy zahral Aphexove remixy dvoch Pendereckeho skladieb -Threnody to the Victims of Hiroshima a Polymorphia. 


Pred dvoma mesiacmi sa o Aphex Twinovi hovorilo v súvislosti s 20 rokov starým albumom Caustic Window LP, ktorý nikdy komerčne nevyšiel a existuje z neho údajne iba päť testovacích vinylových kópií z roku 1994. 16. júna tohto roka však nahrávka vyšla ako digitálny download pre účastníkov kampane na Kickstarteri, ktorej cieľom bola aukcia jednej z kópií testovacieho vinylu. Tú ponúkol anonymný predajca a napokon ju na eBay za vyše 46.300 dolárov kúpil Markus "Notch" Persson, tvorca populárnej počítačovej indie hry Minecraft.

Tracklist albumu Syro:

1. minipops 67 (source field mix)
2. XMAS_Eve10 (thanaton3 mix)
3. produk 29
4. 4 bit 9d epi+e+6
5. 180db_
6. CIRCLONT6A (syrobonkus mix)
7. fz pseudotimestrech+e+3
8. CIRCLONT14 (shrymoming mix)
9. syro u473t8+e (piezoluminescence mix)
10. PAPAT4 (pineal mix)
11. s950tx16wasr10 (earth portal mix)
12. aisatsana

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Pitchfork.com, Nme.com, Consequenceofsound.net, Factmag.com, wiki)
Foto: Pitchfork, Twitter

Súvisiaci interpreti: Aphex Twin