Prvá nahrávacia zmluva britskej kapely The Beatles pôjde v septembri do dražby. Dokument podpísali členovia formácie v Hamburgu v roku 1961 počas stretnutí v nahrávacom štúdiu. Z nahrávania napokon vzišiel singel My Bonnie.

Podľa spoločnosti Heritage Auctions by mohla zmluva vyniesť 150-tisíc amerických dolárov (v prepočte približne 135-tisíc eur). "Málo ľudí vie, že The Beatles začali svoju kariéru v Nemecku," povedal expert na kapelu Ulf Kruger. "The Beatles mali najdlhšiu sériu klubových vystúpení v hamburskom Top Ten Clube. Hrali tam každú noc tri mesiace. Štýl, ktorý vymysleli v Liverpoole, cibrili v Hamburgu," doplnil.

Do dražby okrem dokumentu pôjdu aj podpísaná kópia singla Love Me Do, pohľadnica, ktorú Ringo Starr poslal z Hamburgu svojej starej mame či podpísaný jedálny lístok z reštaurácie z čias, keď kapela nakrúcala film Help! (1965).


The Beatles vznikli v roku 1960 v Liverpoole a dodnes ich hudobní kritici považujú za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Vo Veľkej Británii nahrali a vydali dvanásť štúdiových albumov. Kapela má na konte desať prestížnych cien Grammy, vrátane Grammy za celoživotný prínos. Formácia získala aj Oscara, a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970. V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Speváka a gitaristu Johna Lennona zavraždil v roku 1980 v New Yorku Mark David Chapman a gitarista George Harrison v roku 2001 podľahol rakovine. Zvyšní členovia, Paul McCartney (basgitara, spev) a spomínaný Ringo Starr (bicie, spev) sú stále hudobne aktívni. 

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: AP Photo/Christie's, Mike Mitchell

Súvisiaci interpreti: The Beatles