Kapela Prie100r, ktorá je na scéne dva roky, svoj debutový album priaznivcom ešte len ponúkne, ale titulná skladba k nemu, už má svoju premiéru za sebou. Novinka nesie názov Sebaklam.

Na udeľovaní cien Radio_Head Awards 2017 sa kapela predviedla so svojou vtedajšou novinkou Hĺbka ostrostí. V poradí tretí klip Prie100r odprezentoval len krátko pred galavečerom, počas ktorého skladbu predviedli aj naživo. Prísľub vydania albumu však sprevádza ďalšia novinka, ktorou je Sebaklam. Autorom textu je Radovan Činčura, ktorý stojí za väčšinou textov kapely. Skladba bola nahrávaná v bratislavskom štúdiu Pulp pod vedením Mateja Turcera. Spája v sebe živé nástroje, spev a elektroniku. Tú má na svedomí takisto Radovan.

"Sebaklam je našou najtanečnejšou skladbou, ku ktorej sa, samozrejme, hodí priamočiary elektronický beat, ktorý v skladbe pulzuje jej prvú polovicu. V druhej časti sme ale za účelom gradácie rytmus ozvláštnili o akustické bicie s rytmickými "výpichmi" na kotloch, ktoré pokračujú až do jej konca, a roztancujú tak pieseň ešte viac. Práve prepojením zvuku živých bicích a elektroniky vzniká zaujímavá fúzia charakteristická takmer pre všetky naše skladby," vyjadril sa bubeník kapely Marek Gregor.

Prie100r v prípade tejto skladby upustil od dlhých textov a sústredil sa na podstatu veci. Aj preto je text na pomery kapely relatívne krátky, no na kvalite mu to neuberá. Farba hlasu speváčky v tejto polohe je takisto novinkou, čo skladbu opäť posúva o kus ďalej. "Myslím, že údernosť veršov, ktoré sme použili, je umocnená ich rozsekaním na slabiky v refrénoch. Skladbe to dodáva zvláštny náboj a veľké napätie, ktoré eskaluje v jej závere pred posledným refrénom," hovorí Dominika Zdražilová, speváčka kapely.


Do klipu si prizvali tanečníčku Dominiku Marko 

Pozornosť si, samozrejme, zaslúži aj vizuálne spracovanie, ktoré skladbu dopĺňa a dáva jej ďalší rozmer. Videoklip bol natáčaný v Niklovej hute v Seredi. Tá sa zapísala medzi Čierne diery (otvorené združenie mapujúce a popularizujúce priemyselné dedičstvo Slovenska, a iné zabudnuté miesta). Toto prostredie je vizuálne nesmierne bohaté aj vďaka svojmu opustenému vzhľadu. Celý videoklip natočil a spracoval kameraman, fotograf a video editor Anton Kajan. Stojí za mnohými vynikajúcimi videoklipmi slovenských kapiel, ako napríklad Inotaj - Vrany, či Symbiosis – Wider Than Fantas.

Vyniknúť dáva nielen výnimočnosti tohto miesta, ale aj tanečníčke, ktorá si v ňom zahrala hlavnú úlohu. Dominika Marko sa venuje umeniu tanca v štýle Tribal Fusion či experimentálnejšiemu Urban Fusion. V priestore starej niklovne predvádza dokonalú hru so svetlom a priestorom, pričom je zachovaná jednoduchosť. Počas natáčania nebola prítomná celá kapela, ale len Radovan.

"Natáčanie klipu prebiehalo bezproblémovo a rýchlo najmä vďaka vysokej profesionalite Antona Kajana, ktorý mal už pred začatím jasnú víziu, ako chce pracovať s priestorom Niklovej huty v kombinácii s choreografiou tanečnice Dominiky Marko," opisuje skladateľ a basgitarista Radovan Činčura.

Album do konca roka

Takýto záväzok si kapela dala po prevzatí ceny Advance Investments. Zatiaľ hrá všetko v ich prospech, najmä vďaka tvrdej práci, ktorú odviedli všetci členovia v štúdiu počas príprav albumu ešte skôr ako vôbec o výhre vedeli. Bližšie detaily o albume však zatiaľ neprezradia. Priaznivci, ktorí pravidelne navštevujú koncerty kapely už mohli značnú časť skladieb pripravovaného albumu počuť. Zážitok z nahrávky však bude o niečom celkom inom. "Počas koncertov vytvárame unikátny moment, no v štúdiu ho doťahujeme k dokonalosti," odkrýva speváčka Dominika Zdražilová.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla speváčka kapely Domnika Zdražilová.