Slovenské nezávislé vydavateľstvo ajlavmjuzik je domovom viacerých domácich producentov a hudobných nadšencov s dobrým vkusom, ktorých tvorba nespadá do bežných žánrových škatuliek. Platí to aj pre autorov dvoch najnovších nahrávok, ktoré na tejto značke vyšli počas leta. FOM a Hey Emil na nich vzdávajú hold hip-hopu, resp. klubovej tanečnej hudbe 90-tych rokov.

FOM pochádza z Topoľčian a venuje sa produkcii inštrumentálneho hip-hopu s nádychom staroby. Prezývka FOM (Follow Original Message) odkazuje na zlatú éru rapu - obdobie, ktoré je jeho najväčšou inšpiráciou. Talentovaný producent tvorí beaty korenené jazzom a soulom, ktorých samplový základ kombinuje so špinavým lo-fi zvukom.


Album s príznačným názvom Lo-Series vychádza ako prvý diel beatovej série New Beats On The Block vydavateľstva ajlavmjuzik. Počas roka v rámci nej predstaví svoju tvorbu päť lokálnych nováčikov. Každé dva mesiace bude vychádzať digitálny album ďalšiemu "členovi kapely". Ústredným motívom coveru je "block" v meste konkrétneho interpreta. Bodku za sériou dá na záver spoločný LP sampler.

Lo-Series je inštrumentálny album s jediným rapovým bonusom na konci. Postarali sa o neho Eremen a Prezident Lourajder. Album nájdete na všetkých obľúbených digitálnych platformách (Bandcamp, Spotify, Apple Music, Deezer, Google Play, Amazon, Tidal, Shazam) alebo Youtube s filmovou kolážou starých záberov.



Hip-hop a jungle/rave majú k sebe bližšie než sa zdá

Hey Emil je dídžej a beatmaker, ale tiež dizajnér - baví ho socha, grafika a street art. Vo všetkých aktivitách prirodzene pláva a vzájomne ich prepája. Svoj grafický rukopis využil aj na cover svojho nového albumu For the record.

Jeho obsahom je sedem inštrumentálnych skladieb, v ktorých nie je jednoduché nájsť spoločný žánrový menovateľ. Gro albumu tvoria nostalgické zlomené beaty, odkazujúce na jungle a rave éru. Chvíľami je to tiež house, ale Emilovo hip-hopové zázemie je zretelné naprieč celým albumom. Sloboda v tvorbe sa naplno ukazuje aj tu. 

Videoklip k úvodnej skladbe s názvom a harp! animoval Emilov dlhoročný kamarát a kolega Tomáš Rybár alias Sicknico, s ktorým tvoria streetartovú PEKPEK crew.


Emilove beaty ste v ostatnom čase mohli počuť aj na troch albumoch z prestížneho českého rapového vydavateľstva Ty Nikdy - na spoločnej nahrávke Prezidenta Lourajdera, Ideu a Matysa Dropbox, na albume Nonstop Prezidenta Lourajdera a jeden zárez má aj na novej Ideovej sólovke Tempo, na ktorej sa o beaty postarali aj ďalší známi slovenskí producenti FVLCRVM, Jimmy Pé, Vec (pod beatmakerským pseudonymom Agfa Park), Boy Wonder, či Jureš z Fallgrapp a Stratasoul.

Podobne ako v prípade vyššie spomenutých albumov aj nahrávky Lo-Series a For the record zvukovo doladil dvorný zvukový majster vydavateľstva ajlavmjuzik Gargle & Expel (gaex.org). Emilov nový album vyšiel aj ako LP platňa (objednať sa dá na Bandcampe) a digitálne ho okrem domovskej ajlavmjuzik.com nájdete na všetkých digitálnych platformách, ale aj v kamenných obchodoch s platňami v Bratislave, Prahe, Prešove či Košiciach.



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Miroslav Gajdoš z vydavateľstva ajlavmjuzik. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.