Ticho žiariaca pesničkárska hviezda. Tak opísal Archívneho Chlapca jeden z recenzentov a ide o naozaj priliehavý prívlastok. Na jar vydal svoj druhý album Tranzit a dokonal na ňom premenu z klasického pesničkára s gitarou na muzikanta otvoreného viacerým žánrom. Už o pár dní vyrazí na jesenné turné so štvorčlennou kapelou.

Osem slovenských koncertov a dve vystúpenia v Čechách odohrá Richard Vávra (spev, gitara) spoločne s trojicou spriaznených hudobníkov - Erik "Losos" Horák (gitara), Stanka Apfelová (basgitara, vokály) a Tomáš Madleňák (bicie). Ide o zostavu, ktorá tvorí v podstate polovicu už neexistujúcej kapely Zlokot. Práve s ňou bol Archívny Chlapec pred dvoma rokmi na turné.

Bývalý člen Zlokotu a skupiny Noisecut Erik Horák je zároveň producentom albumu Tranzit, ktorý v hudobných kruhoch spôsobil rozruch dramatickou zvukovou premenou. Pôvodne totiž malo ísť o plynulú nadväznosť na debut s akustickou gitarou, občasnými sláčikmi a okamžite rozpoznateľnou farbou hlasu. Namiesto toho Archívny Chlapec od prvej skladby chrstol poslucháčom do tváre skreslenú basu, bicie a pestré elektronické zvuky.

Recenzia: Archívny Chlapec dozrieva v jedného z najlepších slovenských pesničkárov

Archívny Chlapec - Tranzit Tour Band Zdroj: Lucia VávrováStanka Apfelová, Erik Horák, Richard Vávra a Tomáš Madleňák

Richard Vávra po vydaní nahrávky spočiatku naďalej koncertoval buď sólovo alebo s podporou sláčikov. Pár koncertov odohral v triu s vibrafónom a basgitarou, túto polohu však už mal odskúšanú v minulosti. V prípade nového kapelového konceptu potreboval viac času, aby sa celá zostava zohrala na skúškach. Až na jeseň tak fanúšikovia konečne budú môcť počuť nové skladby v plnohodnotných verziách tak, ako sú zaznamenané na albume Tranzit.

Archívny Chlapec na turné upozorňuje aj novým videoklipom k pesničke Módne tašky. Vizuálnej stránky sa zhostil multitalentovaný umelec Andrej Danóczi, ktorého poznajú najmä fanúšikovia experimentálnej tvorby. S projektom Klára a Ján sa však zviditeľnil aj v širších kruhoch, keďže s ním získal cenu Radio_Head Award.


Najbližší koncert odohrá kapela už 23. septembra v prešovskej Christianii. Večer bude špeciálny tým, že pôjde o krst albumu spojený s unplugged vystúpením skupiny Kolowrat. "Rasťo Rusnák zahrá špeciálny Kolowrat set spolu s basákom Jankom Horňákom. Tento koncert bude jedinečný a ojedinelý, keďže Kolowrat v minulosti ohlásili tvorivú a koncertnú prestávku. Rasťo bude krstiť aj náš album Tranzit," dodáva Richard Vávra.

Archívny Chlapec - Tranzit Tour 2017:

23. 9. - Prešov, Christiania - krst CD Tranzit (+Kolowrat unplugged)
26. 9. - Bratislava, Pohoda FM live, Slovenský rozhlas
30. 9. - Martin, Mestská scéna
6. 10. - Nitra, Mestival
7. 10. - Trnava, Artklub
21. 10. - Brezno, Bombura
28. 10. - Liptovský Mikuláš, Diera do sveta
3. 11. - Praha, Café v Lese
4. 11. - Trenčín, Klub Lúč
10. 11. - Brno, Musiclab


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Alexander Čerevka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/ArchivnyChlapec