Skupina Extip patrí už dlhé desaťročia medzi piliere punkovej a rock'n'rollovej hudby na Slovensku i v Česku. Ešte ako Tip vznikla v roku 1979, v roku 1982 sa premenovala na Ex-Tip a od roku 1988 používa súčasné spojenie Extip. S pesničkami zo svojho debutového albumu z roku 1991 teraz vyráža na turné.

Okolo dvojice Miki Mikuška (basgitara) a Sveťo Korbeľ (gitara) sa v 80. rokoch v skupine Extip prestriedalo viacero hudobníkov. Desať rokov po debutovom kultovom albume Pekný, škaredý deň, ktorý vyšiel v roku 1991 na vinyle a stal sa jednou z kultových nahrávok tej doby, vydali CD výberovku Kraken (2001), na ktorej k pesničkám z debutu pribudli ďalšie štyri skladby z divokých 90-tych rokov. Ostatným albumom skupiny je Nová stará doba z roku 2008.

Piesne ako Ryby, Krajina času, Nechceme vaše heslá, Život je rokenrol, Nič nenechám náhode, Kengura a priniesli kapele množstvo fanúšikov nielen na Slovensku. Extip počas svojho najaktívnejšieho obdobia koncertoval aj v Česku, Rakúsku, Taliansku, Nemecku, Anglicku či na Ukrajine. Tvorba skupiny je inšpirovaná kapelami ako Motörhead, Exploited, či Ramones, dokonca si s nimi aj zahrala na jednom pódiu (v prípade Ramones išlo o projekt Marky Ramone's Blitzkrieg), rovnako ako s UK Subs, Vibrators, Venom, Sweet, Cockney Rejects, Brigitte Handley a ďalšími.


Posledné roky kapela Extip koncertovala už len sporadicky a aj to v zostave bez Sveťa, iba s Mikim Mikuškom. O nápade oprášiť album Pekný, škaredý deň a vyraziť s ním na turné hovorí Sveťo Korbeľ. "Tento nápad sa zrodil na jar tohto roku v hlavách bývalých Extipákov a súčasných členov Slobodnej Európy - bubeníka Tuleňa a gitaristu Jerziho, ktorí ma s touto myšlienkou oslovili a začali ma postupne lámať. Popravde, mne sa do toho moc nechcelo, hlavne keď som si predstavil všetku tú prácu okolo toho, kolotoč skúšok a pod. na úkor voľného času, ktorého tiež ani ja nemám nejak extra dosť," priznáva.

"Hlavou mi to však bežalo stále, až raz mi to už nedalo, pustil som si doma vinyl Extipu a bolo vymaľované... Sám som zavolal obom chlapcom, že chcem ísť do toho! Na ich ponuku som teda po čase prikývol. Ostalo však ešte osloviť Mikiho, a tak sme mu zavolali. Bol z toho najprv trochu zaskočený, ale na druhej strane príjemne prekvapený. Predbežne súhlasil, avšak s tým, že si musíme dať pár spoločných skúšok a ak to bude šľapať, prikývne na to aj on. No a asi to šlapalo, keďže máme pár dní pred šnúrou," dodáva s úsmevom.

Prvé spoločné skúšky absolvovali v máji a hneď bolo jasné, že vzájomná chémia nevyprchala a veci sa začali diať. Z pôvodne troch-štyroch plánovaných koncertov je nakoniec rovných desať - osem na Slovensku a dva v Českej republike. Členovia skupiny od mája absolvovali desiatky skúšok, spravili nové promo fotky aj nový merchandise na šnúru a venovali sa množstvu iných aktivít okolo "znovuzrodenej" kapely. Extip vyrazí na turné v zostave Miki Mikuška (basa a spev), Sveťo Korbeľ (gitara a spev), Vlado "Jerzi" Jurča (gitara a spev) a Tomáš "Tuleň" Vojtek (bicie). Na koncertoch odznejú všetky skladby z albumu Pekný, škaredý deň a v každom budú predskakovať rôzni hostia.

Extip - Pekný, škaredý deň tour 2017:

22. 9. - Žilina, Klub Kolečko (+Disident a PPL - Priatelia Padajúceho Lístia)
23. 9. - Trnava, City Club (+Bratislavské Dievčatá)
30. 9. - Trenčín, Klub Lúč (+Bratia Hrčkovci)
7. 10. - Bratislava, Randal Club (+Lord Alex)
10. 11. - Poprad, Rock Fabric (+Bratislavské Dievčatá)
11. 11. - Nitra, Nová Pekáreň (+Bratislavské Dievčatá)
1. 12. - Praha, Klub 007 Strahov (+Bratislavské Dievčatá)
2. 12. - Brno, Eleven Club (+Bratislavské Dievčatá)
15. 12. - Banská Bystrica, Klub 77 (+JB)
16. 12. - Košice, Collosseum Club (+Cliftons)


Redakciu Hudba.sk informoval manažér skupiny Roman Fecko. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Eva Korbeľová

Súvisiaci interpreti: Extip