Bratislavsko-banskobystrická štvorica Žabí Rauš vydáva svoj prvý dlhohrajúci album s názvom Nemáme nič, čo nemáme. Na svojpomocne produkovanom a vydanom albume sa nachádza dvanásť rôznorodých skladieb.

"Piesne prichádzali tak nejako spontánne. V skúšobni v kapele prúdila dobrá chémia, melódie sa tvarovali viac-menej samé," opisuje proces tvorby Filip Pokorný. Spevák a gitarista je spolu so spievajúcim bubeníkom Šteffim Kovalčíkom väčšinovým autorom hudby aj textov. Zároveň sa Pokorný postaral aj o produkciu, mix a mastering.

Album Nemáme nič, čo nemáme otvára funk-rocková pieseň Šťastie si nevyberá a nasledujúcu pop-rockovú pieseň Na tenučkom vlásku strieda rockovo-punková skladba Vinný škriatok. Paletu žánrovej ponuky rozširuje hip-hopom ovplyvnená skladba Kade vedie cesta, s ktorou sa spája nedávno zverejnený videoklip s kamerovým okom od New Yorku cez Bratislavu až po slovenské kopce.

Nahrávka sa v podobnom žánrovo pestrom duchu nesie celých 45 minút. "Pesničky spájajú tanečné groovy, beaty, chytľavé refrény, odľahčená atmosféra. Párty-rock, tak sme nazvali svoj vlastný štýl. Chceme, aby sa ľudia s našou muzikou nenudili, aby si mohli na koncertoch s nami zaspievať, zaskákať, uvoľniť sa," dodáva frontman kapely Žabí Rauš.


Obal zobrazuje moment vzniku názvu kapely

Nahrávka vznikala v priebehu jedného roka v bratislavskom štúdiu TC Lemons, chalani podľa vlastných slov nahrávali hlavne v noci, kedy mali úplný kľud. "Ak sa pohodová vlna z nášho nahrávania aspoň čiastočne prenesie na ľudí, nič viac si nemôžeme želať," hovorí Šteffi Kovalčík.

Basgitarista Matej Piliar sa v období nahrávania albumu úprimne tešil z čerstvého prírastku vo svojej zbierke nástrojov. "Odkedy som kúpil synťák, strašne rád s ním nahrávam basy. Skladby majú potom akýsi krajší zadok," hovorí s úsmevom. Na albume sa objavilo aj niekoľko zaujímavých hostí - na saxofóne hral Marián Jaslovský (Love4Money, A.M.O., O.B.D.), na klávesy Richard Chovan (Horehigh, Celeste Buckingham) a na akordeóne Filip Krišš (Irish Rose).


Kapela Žabí Rauš na hudobnú scénu vykročila pred rokom s animovaným videoklipom ku skladbe Do lesov. Jeho autor Slavo Turanec sa postaral aj o kreslený obal ich prvého albumu. Obrázok celkom trefne odhaľuje a znázorňuje moment, ako názov kapely Žabí Rauš vlastne vznikol. "V okolí jazier sa na jar v noci často hlasno ozývajú žaby. Keď sme zistili, prečo sú také hlučné, boli sme z toho šokovaní asi tak, ako nás Slavo vyobrazil na obale nášho albumu," spoločne žartujú členovia kapely.

Skupina sa momentálne teší pravidelnej rotácii svojich skladieb v Rádiu Slovensko, chystá nový materiál a plánuje koncerty. Album Nemáme nič, čo nemáme môžete bezplatne počúvať na Youtube, nájdete ho aj na Deezeri a všetkých ostatných streamovacích platformách.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Andrea Fedorovičová. Tlačovú správu sme upravili.