Hypnotickým singlom Psí sny začína výnimočný a vzácny český projekt Zvíře jménem Podzim posledný rok svojho života. Deň po zverejnení sugestívneho videoklipu bude nasledovať vydanie albumu Září plného krehkosti a nádeje. Nahrávku, na ktorej sa podieľal aj slovenský producent Pjoni, si však môžete na Hudba.sk vypočuť v plnej nádhere už dnes.

Singel Psí sny je podľa lídra projektu Zvíře jménem Podzim Jakuba Königa malou mantrou o túžbe po živote, ktorý si z nejakého dôvodu netrúfame žiť. O strachu, ktorý nám drží hlavu pri zemi a budí človeka zo spánku. O jeho vizuálnu podobu sa postaral Jan Chramosta. Režisér videoklipov pre Tata Bojs, Wohnout či Michala Hrůzu sa nechal pohltiť najprv postapokalyptickým svetom "kuchára" Kittchena (Königovo prvé hudobné alter ego, dnes trojčlenný projekt, pozn. red.) a potom aj zotmelou krajinou zvieraťa menom Jeseň. Environmentálne témy sa prelínajú celou jeho tvorbou a odrážajú sa aj vo videoklipe Psí sny.

"Táto dievčenská pesnička je sesterský song k skladbe Vlčí srdce. Napísal som ju na telo a pre hlas našej huslistky a speváčky Veru Linhartovej, pôvabnej a nebezpečnej vlčej sestry. Pôvodne som Psí sny vnímal skôr ako pomalú vec, postavenú práve na speve. Pjoni s Aid Kidom sa však do nej pustili a v polke príde zlom, ktorý ma na prvýkrát roztancoval pri uspávaní dcéry tak, až som si ju zase prebudil. Aj preto som chcel, aby boli práve Psí sny prvým singlom. Podľa mňa skvele ilustruje celú dosku. V niečom znie tak, ako by to od nás na druhej doske každý čakal. A v niečom je radikálne a radostne a definitívne iná," hovorí o skladbe Jakub König.


Zvíře jménem Podzim nie je len názov unikátnej kapely, ktorá je v plnej zostave skôr orchestrom, ale aj knihy jej zakladateľa Jakuba Königa. Jeho hudobná a knižná, resp. výtvarná tvorba sa prepoja v sobotu 21. septembra v Galérii Středočeského kraje (GASK) v Kutnej Hore, kde sa uskutoční vernisáž výstavy obrazov zo spomínanej knihy, a zároveň bude ohňom pokrstený druhý album kapely. König pesničky z neho predstaví prvýkrát naživo v skromnejšej zostave označovanej ako Malé zvíře.

Vernisáž začína o 17:00, celý program spojený so začiatkom sezóny galérie však začne už o dve hodiny skôr. "V niečom je to úplne najdôležitejšia vec, čo našu kapelu stretla a stretne. Preto som to nazval krst ohňom. Ide o krst celého Zvieraťa, celej výstavy a celej tvorivej etapy," dopĺňa Jakub König. Atmosféru plnú umenia doplnia aj vonkajšie inštalácie okolo galérie.

Novinku Září s debutovým albumom Zvíře jménem Podzim z roku 2017 spájajú české texty a originálny rukopis Jakuba Königa, hudobne je však pestrejšia a invenčnejšia. Producent Pjoni, ktorému zdatne sekundovalo zviera menom Aid Kid, z kolekcie Königových pesničiek urobili jednu z najsilnejších elektronicko-akustických nahrávok, aké kedy na českej či slovenskej scéne vyšli, a nepochybne adepta na český album roka v odborných cenách a koncoročných rebríčkoch hudobných kritikov. Presvedčiť sa o tom môžete v pre-streame na Soundcloude, ktorý vám prinášame v spolupráci s kapelou.



Album oficiálne 
vychádza 21. septembra na značke Indies Scope na CD, digitálne a neskôr sa dostane na trh aj na vinyle. Krst albumu v kompletnej zostave prebehne 1. novembra v pražskom Paláci Akropolis.

Koncerty kapely Zvíře jménem Podzim s albumom Září:

21. 9. - Kutná Hora, GASK - vernisáž autorskej výstavy Jakuba Königa a "krst ohňom"
1. 11. - Praha, Palác Akropolis - krst albumu Září v plnej zostave
2. 11. - Rejvíz 
7. 11. - Brno, Klub Metro 
9. 11. - Drážďany (DE) | Klub Tonne 
15. 11. - Ústí nad Labem | Hraničář 
16. 11. - Plzeň 
23. 11. - Zlín 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Správu sme upravili a doplnili. Novinky kapely môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.zvirejmenempodzim.cz a facebook.com/zvirejmenempodzim.

Foto: Tereza Kunderová