Skupina IMT Smile pokračuje vo svojich netradičných akustických koncertoch. Tentoraz sa s týmto mini formátom predstavila v sobotu večer v jednom z hotelov na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách.

"Snažili sme sa zmeniť celý vizuál tohto koncertu, čiže od samotnej scény, doplnenej fotografiami až po akustické nástroje, končiac živým klavírom. Nezvyknem na našich koncertoch rozprávať tak často, ako počas týchto akustických. Je to zmena a taká bola aj idea, urobiť to trošku ináč, trochu divadelne," prezradil médiám spevák skupiny Ivan Tásler krátko po koncerte. Skupine sa takýto spôsob vystupovania zapáčil v čase, keď začala spolupracovať s umeleckým súborom Lúčnica.

Ako prezradil ďalší člen skupiny Miro Tásler, ktorý koncert spestril hrou na klavír, ide o tretí koncert mini šnúry, ktorú označil ako pokus. Špeciálne prevedenie osvedčených hitov bez elektrických nástrojov si môžu diváci vychutnať v menších sálach a komornej atmosfére. Budúci rok by sa s podobným programom chceli predstaviť vo viacerých mestách. "Bol to pokus, pre nás veľmi prospešný. Vedeli sme, ako ľudia reagujú, vedeli sme, aké skladby vybrať, čo sa budeme pýtať našich hudobníkov," uviedol. Ivan Tásler totiž svojich kolegov z kapely počas koncertu predstavoval nielen prostredníctvom fotografií, ale aj nečakaných otázok. Tie mohli Ivanovi Táslerovi a členom skupiny klásť aj účastníci koncertu.

Podľa Táslera vznikajú mnohé z ich piesní práve v takejto akustickej podobe, za použitia akustickej gitary a klavíra. "Takto to býva na začiatku, potom sa začína proces aranžovania. Toto je ale asi najbližšie tomu procesu, keď pieseň vzniká, keď začína mať svoju podobu," prezradil. Ako príklad uviedol pieseň Nepoznám, ktorú počas koncertu zahrala kapela v takej podobe, ako ju hrala v roku 1995, keď ju nahrávala na demo a posielala do vydavateľstiev.

Členovia kapely síce túru v Tatrách nestihli, ale neboli tam ani prvýkrát. "Mám astmu, vždy sa do Tatier teším, pretože sa mi tu aj lepšie dýcha," uviedol Miro Tásler. Jeho brat Ivan prezradil, že do Tatier často nechodí, ale ak má možnosť spojiť to s koncertom, vždy si to užije. Dodal, že celý jeho svet sa už od detstva točí okolo hudby. "Od detstva sme s bratom chodili do ľudovej školy umenia, už ako päť či šesťročný som začal hrať na klavíri. Je to môj job, ktorý milujem aj kvôli tomu, že s tým súvisí mnoho vecí, od spomienok až po súčasnosť. Až po ľudí, ktorí sú momentálne so mnou v kapele, ako aj chlapcov v rámci techniky," dodal.  

Zdroj: SITA
Foto: Marek Lukáč

Súvisiaci interpreti: IMT Smile