Slovenský spevák a skladateľ Peter Lipa vydáva vinylový dvojalbum s názvom Podobnosť čisto náhodná. Prvýkrát si ho budete môcť zakúpiť v rámci 42. ročníka Bratislavských jazzových dní, ktoré sa uskutočnia už tento víkend od 21. do 23. októbra.

Kompilačná 2xLP Podobnosť čisto náhodná ponúkne pesničky, ktoré vznikli na texty Milana Lasicu za posledných 35 rokov. Okrem piesní z albumov Lipa spieva Lasicu (2005) a Návšteva po rokoch (2013) nájdu priaznivci na nahrávke aj staršie hity ako Balada o štyroch koňoch či Prosperita
      
"Nahral som dva albumy s textami Milana Lasicu a teraz pomaly nastáva obdobie, kedy by som chcel urobiť takú malú inventúru. Rozhodol som sa preto pozbierať tie najlepšie pesničky z obidvoch albumov a dať ich na vinyl," povedal Peter Lipa.
 
Jedinečné sú dve nové verzie pesničiek Podobnosť čisto náhodná a Sťahovaví vtáci, ktoré nahral Peter Lipa Band špeciálne pre účely tohto LP s kapelou v zložení Peter Lipa ml. (klávesy), Michal Šimko (basa), Michal Fedor (bicie) a Radovan Tariška (saxofón). Lasica ako spevák je v duete s Lipom v pesničkách Music USA a Muž činu.

Peter Lipa - Podobnosť čisto náhodná (2016) Zdroj: EAST-WEST PROMOTION

Spolu je na dvojplatni 20 piesní. Obal namaľoval dlhoročný spolupracovník oboch protagonistov Marek Ormandík. Peter Lipa a Milan Lasica spolu predstavia piesne z albumu na štyroch koncertoch. Prvý z nich bude 25. novembra v Tajove, ďalšími zastávkami budú Poprad (14.12.), Liptovský Mikuláš (15.12.) a Lučenec (16.12.). Okrem toho má Peter Lipa do konca roka naplánovaných aj množstvo ďalších vystúpení, ktorých zoznam nájdete nižšie.

"Ten moment, keď pozvem na scénu Milana, je pre mňa dôležitý. Všetko sa zmení. Do tej chvíle ma diváci počúvali, tešili sa z pesničiek, textov, tlieskali po sólach mojim hudobníkom, ale všetci sme si spolu uvedomovali, že tak trochu čakáme na Lasicu. Ja odohrám ročne vyše stovky koncertov, ale len niektoré z nich majú túto zvláštnu PH, rozumej pridanú hodnotu - teda Milanovu prítomnosť. Ale predtým, než k spievaniu dôjde, som s ním na scéne v úlohe, ktorú roky spolu s Julom v 'Dverách' (Všetci sú za dverami, pozn. red.) mal on. Príde hosť a má nastať úsmevný dialóg, lebo ten každý očakáva. Ja teda dopredu vôbec neviem, čo sa ho opýtam, vlastne sa vyžívam v tom, že nech sa ho opýtam čokoľvek, nakoniec povie aj tak to, čo on chce. To dobrodružstvo verejného rozhovoru je pre mňa veľmi vzrušujúce. V tej chvíli robím aspoň malú časť z toho, čo som celý život a vlastne do dnešného dňa na ňom obdivoval. Akože len tak, nezáväzne, sa na scéne rozprávame a čakáme na tie malé i väčšie perly, ktoré nám majster podhodí. A potom príde to spievanie, ale tam už je všetko jasné," hovorí Peter Lipa o vystúpeniach s Milanom Lasicom.
      
Najbližšie vystúpenia Petra Lipu:
(na hrubo vyznačených koncertoch je hosťom Milan Lasica)

19. 10. - Bratislava, Korzo
21. - 23. 10. - Bratislavské Jazzové dni, Incheba (spoluorganizátor a moderátor)
3. 11. - Opava, ART klub
4. 11. - Žilina, Mestské divadlo
9. 11. - Ostrava /CZ, Heligonka
16. - 20. 11. - Izrael, jazzový festival
25. 11. - Tajov
26. 11. - Sereď, (hosť na koncerte k 70. výročiu Ali Jazz Bandu)
9. 12. - Olomouc, Vianočné Trhy
12. 12. - Brno, Metro Music Bar
14. 12. - Poprad, Dom Kultúry
15. 12. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry
16. 12. - Lučenec, Tančiareň Pivovar Franz
17. 12. - Domaša, Zelená Lagúna (koncert s AMC Triom)
18. 12. - Prešov, Viola (koncert s AMC Triom) 
19. 12. - Praha (hosť na koncerte Big Bandu Gustáva Broma)
20. 12. - Košice, Piano Bar (koncert s AMC Triom) 
21. 12. - Prešov, Viola (koncert s AMC Triom) 
22. 12. - Svidník, Holičstvo (koncert s AMC Triom) 
23. 12. - Považská Bystrica, ZUŠ (koncert s AMC Triom) 
27. 12. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note

Zdroj: TASR, SITA, Katarína Ovseníková
Foto: Dávid Hanko - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa