Počas aktuálneho ročníka Bratislavských jazzových dní, ktorý začína už zajtra, predstaví Peter Lipa kolekciu nahrávok piesní, pod ktorých texty sa za posledné takmer štyri dekády podpísal Milan Lasica.

Výberovka Podobnosť čisto náhodná vyšla najskôr minulý rok exkluzívne vo vinylovom formáte, no na žiadosť fanúšikov sa teraz na trh dostáva aj v podobe dvoj-CD. Album mapuje 35 rokov priebežnej spolupráce dvoch velikánov slovenskej kultúry. Na obale CD, rovnako ako v prípade vinylovej verzie, je maľba výtvarníka Mareka Ormandíka, ktorý je dlhoročným priateľom a spolupracovníkom oboch umelcov.

Lipa a Lasica - Podobnosť čisto náhodná, 2017 Zdroj: Marek Ormandík

Milan Lasica prvýkrát prispel na spevákov album Neúprosné ráno, ktorý Peter Lipa nahrával v roku 1984. Nasledovalo množstvo vydarených pesničiek, z ktorých sa viaceré stali hitmi. Či už titulná Podobnosť čisto náhodná, ktorá naživo znela mnohokrát v podaní T+R Bandu počas kultových štvrtkových večerov v bratislavskom Mamute, alebo neskôr Balada o štyroch koňoch či Prosperita.

Gro nahrávky však tvoria skladby z dvoch spoločných albumov Lipa spieva Lasicu (2005) a Návšteva po rokoch (2013). Z dvadsiatich pesničiek je osemnásť nahrávok pôvodných z pera autorskej dvojice. Výnimkou je práve titulná skladba (v origináli Lonnie Donegan - Frankie and Johnny) a pesnička Sťahovaví vtáci, ktorá je z repertoáru trojice Lasica - Satinský - Filip. Peter Lipa si ju pred rokmi "adoptoval" a hrával ju na svojich koncertoch. Pre účely výberovky obe piesne vlani nahral nanovo so svojou kapelou v zložení Peter Lipa ml. (klávesy), Michal Šimko (basa), Michal Fedor (bicie) a Radovan Tariška (saxofón).

Text: Hudba.sk (zdroj: Katarína Ovseníková + archív)
Foto: Vlado Kuric

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa