Uznávaný spevák a skladateľ ikonickej kanadskej rockovej skupiny The Tragically Hip Gord Downie zomrel. Dožil sa 53 rokov. Stanovisko skupiny uvádza, že Downie zomrel v utorok v noci "po boku svojich milovaných detí a rodiny".

Príčinu smrti stanovisko neuvádza, spevákovi však už v decembri 2015 diagnostikovali rakovinu mozgu v konečnom štádiu. Napriek tomu skupina minulý rok vyrazila na turné, na ktorom sa s fanúšikmi rozlúčila. "Po tridsiatich rokoch, čo sme spolu ako The Tragically Hip, tisíckach predstavení a desiatkach koncertných šnúr... rozhodli sme sa urobiť ešte jednu. Máme pocit, že je to správna vec, pre Gorda a pre nás všetkých," napísali členovia formácie v máji 2016 oficiálnom vyhlásení k rozlúčkovému turné, v ktorom zároveň informovali o spevákovej smrteľnej chorobe.


The Tragically Hip začínali v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia v malých kluboch či vystúpeniami pre vysokoškolských študentov. Ich debutovou nahrávkou bolo eponymné EP, ktoré vydali v roku 1987. O dva roky neskôr nasledovala ich prvá štúdiovka Up To Here. Okrem toho majú na konte ďalších jedenásť albumov a v júni 2016 uviedli na trh dvanástu nahrávku s názvom Man Machine Poem. V roku 2005 ich uviedli do Kanadskej hudobnej siene slávy.

Svoj posledný koncert odohrali v auguste 2016 v meste Kingston v provincii Ontario, kde skupina v roku 1984 vznikla. Koncert v tamojšej hale Rogers K-Rock Centre sa rýchlo vypredal, a tak predstavitelia mesta na priľahlom námestí umiestnili veľkú obrazovku, na ktorej vystúpenie sledovalo ďalších 27-tisíc ľudí. Predstavitelia mesta vyhlásili 20. august, deň, kedy sa koncert konal, za Deň skupiny The Tragically Hip. Koncert naživo vysielala kanadská televízia a zúčastnil sa na ňom aj kanadský premiér Justin Trudeau.


Vypočujte si posledný album skupiny na Deezeri:



Zdroj: SITA + archív Hudba.sk
Foto: David Bastedo - Facebook.com/theTragicallyHip