Slovenský producent Duhan predstavuje nový singel s názvom Ask the Dust. Spája v ňom tanečný beat so zaprášenými samplami, zvukom živého saxofónu a atmosférickými zvukmi zo syntetizátora. Na spoluprácu si prizval rakúskeho saxofonistu Markusa Ecklmayra, vystupujúceho pod prezývkou Max the Sax, ktorý je známy z formácie Parov Stelar Band.

Prvky swingu v skladbe sú kľúčom a prepojením rukopisov oboch hudobníkov. Singel vychádza pod labelom Max the Sax Records a nájdete ho na všetkých obľúbených digitálnych hudobných platformách ako Spotify, Deezer či iTunes.

"Max the Sax je interpret, ktorého sledujem už dlhšiu dobu, poznám ho práve vďaka Parov Stelar Band. Náš prvý kontakt vznikol na základe jedného môjho videa so saxofonistom Grňom, kvôli ktorému ma kontaktoval, pretože si myslel, že ten saxofonista som ja," opisuje Duhan so smiechom náhodu, ktorá napokon viedla až k vzniku medzinárodnej spolupráce. Keď totiž po nejakej dobe dokončil demo, do ktorého sa mu hodil saxofón, oslovil práve Maxa. Skladba mu sedela do jeho štýlu hrania, ktorý mal dobre zmapovaný.

Duhanov uvoľnený prístup a ochota zapracovať na výslednej podobe tracku saxofonistu presvedčili, aby do toho šiel. "Jeho pripomienky k mixu ma inšpirovali posunúť zvuk na vyšší level, čo v praxi znamenalo ísť viac minimalistickou cestou. Pre mňa ako producenta, ktorý prelína žánre, je vždy výzva spraviť to pestré, ale zároveň neprekombinované," hovorí Duhan.


Max the Sax svoj saxofónový part nahral podľa základu, ktorý mu Duhan poslal. Nasledovalo niekoľko dní intenzívnej komunikácie a telefonátov, pričom na druhú časť skladby rakúsky hudobník sám vymyslel tému a niekoľko dohrávok. Pre producenta bolo v tomto prípade obzvlášť náročné vybrať finálny strih saxofónu, a tak to spolu konzultovali aj pri postprodukcii. Duhan spoluprácu hodnotí pozitívne, keďže sa pri nej veľa naučil. "Určite sa cítim lepšie v prostredí, kde som nováčik medzi profesionálmi, ako keby to malo byť naopak. Mám tak možnosť posúvať sa ďalej."

V budúcnosti sa plánuje sústrediť hlavne na elektronickú produkciu. "Touto skladbou štartujem novú etapu viac tanečnej elektronickej tvorby, pri ktorej do kontrastu spájam organické prvky jho rukopisu, ktorý som doteraz budoval," dodáva Duhan. Prvé náznaky tanečnej elektroniky môžeme nájsť už na jeho debutovom albume Back to the Future, konkrétne v skladbe Sused (hosťujú v nej raper Strapo a DJ Spinhandz, no vyšla aj čisto inštrumentálna verzia), ktorý je postavený na elektronickom beate.

Text: Dagmar Lauková Petrášová (Hudba.sk edit)
Foto: artwork