Dokumentárny film Orchester z krajiny ticha z produkcie festivalu Pohoda od slovenskej režisérky Lucie Kašovej sa dostal na ďalšie filmové festivaly. Tými najzásadnejšími sú portugalský DocLisboa a festival krátkych filmov vo švédskej Uppsale.

Na 19. ročníku DocLisboa je dokument zaradený v sekcii s názvom "Zo Zeme na Mesiac", v rámci ktorej sa organizátori zameriavajú ma pálčivé politické problémy prostredníctvom dôležitých súčasných filmov. Druhým podujatím je 40. ročník Festivalu krátkych filmov vo švédskej Uppsale. Dokument Orchester z krajiny ticha tu bude súťažiť o hlavnú cenu v kategórii pre deti a mládež od 13 do 15 rokov. 

V lete a v septembri film talentovanej slovenskej režisérky Lucie Kašovej premietli aj na filmových festivaloch v Taliansku (Religion Today Film Festival), Francúzsku (One Country One Film Festival a Festival International Signes de Nuit), Číne (MovieZone Short Film Festival), Čile (Ojo De Pescado International Film Festival for Children and Youth) či Kanade (Multicultural Film Festival Toronto).

Začiatkom septembra si dokument mohli pozrieť aj slovenskí diváci počas celovečerného programu venovaného afganskej kultúre na Dvojke. RTVS okrem dokumentu odvysielala aj debatu o aktuálnej situácii v Afganistane, reláciu s filmárkou Sahrou Karimi a záznam z koncertu afganského ženského orchestra Zohra na festivale Pohoda 2019.

V súvislosti s afganskými hudobníkmi a hudobníčkami je mimoriadne dôležitou nedávna správa o tom, že vyše 90 percent študentov Afganského národného inštitútu hudby sa podarilo začiatkom októbra evakuovať z Afganistanu. Medzi týmito študentmi boli aj členky orchestra Zohra. Momentálne sa nachádzajú v katarskej Dauhe, odkiaľ čoskoro pôjdu do Portugalska, kde im vláda poskytla víza a podľa slov zakladateľa a riaditeľa inštitútu Ahmada Sarmasta tu naďalej plánujú pokračovať v štúdiu hudby. "Bolo zachránených 100 životov. Bolo zachránených 100 snov," povedal Sarmast krátko po úspešnej akcii.

Trailer, videá zo zákulisia nakrúcania filmu či informácie o dokumente a jeho uvedeniach na festivaloch nájdete na oficiálnom webe dokumentu orchesterzkrajinyticha.sk. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili.