Album Medová Zem je inštrumentálnou fúziou jazzu a latinsko-amerických i folklórnych tém a prináša osem autorských skladieb. Album vznikal počas lockdownu s podporou FPU a spolupracovali na ňom výborní hudobníci. Každá skladba prináša jedinečný príbeh autora s atmosférou, ktorou môže osloviť poslucháčov mainstreamu, no aj hlbšieho umenia.

Peter Raitl (perkusie) a Juraj Varga (basová gitara) boli od samého začiatku pevnou súčasťou tvorivého tímu, ktorého súčasťou sa ďalej stal Štefan Bugala (vibrafón), Juraj Zaujec (španielska gitara), Andrea Bučko (vokály) a Peter Nošík (bubny).

"Pri zrode myšlienky vytvoriť album som mal jasnú víziu a predstavu, čo chcem hudbou vyjadriť a ako má znieť. Samotné nahrávanie bolo ako rozprávanie príbehu, do ktorého sa zároveň pripájali spotánne nápady mojich kolegov. Magickosť súzvuku akordeónu s nástrojmi a vokálom ma veľmi teší, tvorbu a nahrávanie som si nesmierne užil," zdôraznil David Szabo pestrosť kreatívneho procesu.

Svojím obsadením vyniká skladba Krajinou. Vznikla ako invencia princípu otázka a odpoveď. "Zvukomaľba vibrafónu a akordeónu tu nie je prvýkrát, ale vždy zaujme svojou pôvabnosťou. Sekvencie hrané na vibrafóne vnášajú pulz, tep do pestrosti farieb akordeónu," vysvetlil vibrafonista a skladateľ Štefan Bugala.


Hlavným pilierom albumu je skladba Limetka, ktorá sa nesie v príjemnej latinsko-americkej nálade. Už svojím názvom naznačuje vzdušnosť a letný feeling. Práve ten jej dodáva hrou na španielskej gitare spevák a skladateľ Juraj Zaujec. "Témy v takejto nálade sú mi veľmi blízke. Keďže sám som autorom podobne ladených vecí, nahrávanie prebiehalo nápadito a veľmi rýchlo," priblížil Juraj Zaujec.

"Mám radosť aj z vkladu umeleckého maliara Luka Braseho, ktorý sa postaral o jedinečný vzhľad vizuálu obalu," dodal David Szabo. CD nosič albumu Medová Zem je možné zakúpiť v predpredaji na rukahore.sk. V sieti Panta Rhei bude v predaji od 31. októbra a už teraz je možné vypočuť si ho na streamovacích platformách.  


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol René Gonzalez. Text správy sme upravili.