Česká speváčka Monika Bagárová vyrazí začiatkom budúceho roka na svoje prvé koncertné turné, na ktorom fanúšikom a fanúšičkám predstaví nový album Flashback. "Beriem to vážne a s veľkým rešpektom, lebo samostatné turné som ešte nemala," povedala.

V rámci turné pritom plánuje zavítať aj na Slovensko. "Po starých rodičoch mám slovenské korene, vyšla som zo spoločnej SuperStar, ľudia, s ktorými pracujem vo svojom tíme, sú väčšinou Slováci, koniec-koncov, aj môj priateľ je zo Slovenska. Slovensko preto vnímam ako súčasť svojej domoviny," vyznala sa speváčka, ktorú okrem toho čaká začiatkom roka aj nahrávanie novej skladby a nakrúcanie videoklipu v Los Angeles.

Pieseň v rodnom jazyku a viac živých nástrojov

Album Flashback prináša desať skladieb, pričom jedna z nich prináša prekvapivý moment v podobe jediného počinu v češtine. Ide o Nebezpečné známosti, skladbu Karla Svobodu a Gábiny Osvaldovej, ktorú môžu fanúšikovia poznať v prevedení Leony Machálkovej. "Milujem zvláštnu melancholickú náladu tej skladby, melodickú linku a zaujímavé harmónie, v kontraste s refrénom, ktorý cítim zrazu až do jemne rozmarnej samby," hovorí Monika na margo toho, prečo sa známy český hudobný kúsok rozhodla na album zaradiť.

Ďalším prekvapením sú známe Monikine skladby Let Me Love You a Never Had, ktoré sa na albume ocitli v celkom nových aranžmánoch. "Raz som bola požiadaná, aby som zaspievala Never Had iba s akustickou gitarou. Akordy, ktoré som vďaka gitarovému kumštu môjho strýka zrazu počula v širších harmóniách, ma inšpirovali k tomu, aby sme tie skladby skúsili viac priblížiť k ich hudobnému základu a postavili viac na živých nástrojoch. V nových úpravách je dorobený klavír a živé bicie," vysvetľuje.

"Moje vlastné skladby a skladby coverové som sa snažila dostať do podobného soundu, priblížiť ich zvukovo k sebe. Pritom ale v coveroch zachovať pôvodný vibe a v mojich skladbách popracovať viac na rozvinutí živých nástrojov. Chcem aj v ďalšej svojej tvorbe viac vsádzať na živú kapelu," prezrádza Monika svoj umelecký zámer, ktorý sa podpísal na tom, ako album Flashback ako celok vo finále znie.

V Bagárovej budúcoročných plánoch figurujú i pracovné aktivity a projekty v Česku. "Mám v pláne vydať spoločnú pesničku so sestrou Natálkou a chcela by som sa tiež viac zamerať na skladby v češtine," prezradila. "Začínam mať chuť tvoriť svoje piesne aj sama, myslím, že som k tomu potrebovala dospieť," dodala mladá interpretka, ktorá z pracovného tempa nezvoľní ani pred Vianocami. Pracuje už totiž na ďalšom zo série štúdiových videoklipov k novému albumu.

Zdroj: SITA, TS poskytla Adriána Čahojová.
Foto: Petr Jandera

Súvisiaci interpreti: Monika Bagárová