V polovici osemdesiatych rokov Miro Žbirka v spolupráci s Lacom Lučeničom výrazne vybočil od svojej dovtedajšej tvorby. Toto obdobie s odstupom desaťročí prinieslo dvojici uznanie a obdiv ďalšej generácie hudobníkov a producentov. Svedčí o tom aj remix piesne Mesto spí, ktorým mu vzdal poctu Peter Šafránek alias Lolokar.

Bol to práve Laco Lučenič, kto v osemdesiatych rokoch, sledujúc aktuálne zvukové trendy, navigoval pesničky Mira Žbirku smerom k britskému synthpopu a new wave. Jeho úloha producenta vystupuje do popredia aj na nahrávke Nemoderný chalan, ktorá vyšla v "orwellovskom" roku vo vydavateľstve Opus. Mekyho štvrtý štúdiový album obsahuje klasické hity 22 dní, Poraď si sám či Pozri, ale aj skladby ako V-Klub, Do člna, Nemoderný chalan alebo Mesačný svit, ktoré boli na vtedajšiu dobu - vzhľadom na okolnosti a oficiálnu uzavretosť Československa voči moderným západným vplyvom - skutočne progresívne.

Odlišnú atmosféru od Mekyho typickej tvorby má aj pesnička Mesto spí, v ktorej je skupina Limit zúžená na kľúčové duo. Žbirkov lyrický spev podkreslený Lučeničovými minimalistickými temnými syntetizátormi priniesol do zamrznutej dobovej soc-popovej scény zvuk Depeche Mode, Spandau Balet či Duran Duran. Pieseň Mesto spí sa o 26 rokov neskôr dočkala aj orchestrálneho aranžmánu. Po symfonickom turné s orchestrom Cappella Istropolitana pod taktovkou dirigenta Adriana Kokoša, ktoré sa odohralo na jeseň 2010, vyšla táto verzia aj na nahrávke Symphonic Album (2011).

Obe verzie teraz spojil v osobitom remixe hudobník a producent Peter Šafránek. Zakladateľ jazz fusion skupiny Cha Bud! minulý rok s nástupom pandémie reinkarnoval svoj dávno zabudnutý projekt Lolokar, s ktorým začína produkovať multižánrovú hudbu, charakteristickú elektronickým zvukom, využitím živých nástrojov, vinylových samplov, ale aj rovnocennou vizuálnou zložkou. Naposledy sa pripomenul s reinterpretáciou pesničiek Zlatej brány či v spolupráci s projektom Džumelec.

Atmosférický old school drum&bassový beat prirodzene funguje s pôvodnou Žbirkovou piesňou. Lolokarovská wah-wah gitara, nástojčivá trúbka Pavla Jeňa spolu s basgitarou Adama Richtera v spojení so symfonickou a syntetizátorovou časťou posúvajú Mesto spí k novým elektronickým či cinematickým plochám, ktoré sú zastúpené aj v doterajšej tvorbe košického producenta. Fragmenty originálneho videoklipu z televíznej relácie Triangel rovnako korešpondujú s remixovanou zvukovou časťou. Spolu tak vytvárajú jedinečnú poctu nedávno zosnulej legende slovenskej a českej populárnej hudby.


Tribute remix od Lolokara vychádza v deň poslednej rozlúčky s Miroslavom Žbirkom, ktorá sa uskutoční dnes o 14:00 v Prahe. Jeho hudobný odkaz však žije ďalej a aj po jeho smrti je v jeho tvorbe stále čo objavovať. Presvedčiť sa o tom môžete aj v našom playliste Mekyho stovka.

Pripomeňte si pôvodnú a symfonickú verziu piesne Mesto spí:


Text: Hudba.sk (zdroj: Peter Šafránek)
Foto: archív