Prešovská skupina Komajota má v rádiách vianočný singel Žiarovka. Pesnička vznikla ešte skôr ako samotná skupina. Otextoval ju Jozef Husovský a zhudobnil jeho brat Martin s kapucínom Felixom. Po rokoch sa ju skupina Komajota rozhodla nahrať ešte raz s minimálnymi úpravami.

"Najviac sa z našej pesničky teší náš basgitarista Mišo Kráľ. Hrávame ju na koncertoch a našim fanúšikom sa pozdáva hlavne text, ktorý nie je úplne klasický," povedal Martin Husovský po víkendovom koncerte.

Text skladby Žiarovka napísal jeho brat Jozef ešte v roku 1999 počas ich spoločnej dovolenky v chorvátskom Karlobagu. Interpretovať ho nie je jednoduché, no poukazuje najmä na to, že k sebe ľudia majú byť dobrí počas celého roka.

Pozitívna melódia pesničky je protipólom k tematicky ťažkému textu. "Rozsvieťme žiarovku, zahasme strach a nielen raz v roku prežime Vianoce v srdciach," spieva s Martinom Husovským 21-členný detský spevácky zbor pod vedením dirigentky Janky Rýchlej.

Komajota - Žiarovka

Skupina Komajota má za sebou príjemných dvanásť mesiacov. Počas roka sa vo svojom štúdiu venovali mladým kapelám, v lete sa predstavili na mnohých slovenských festivaloch a v jeseni absolvovali klubové turné, na ktorom známe aj menej známe pesničky dostali elektronickú úpravu a skupina sa tak zvukovo posunula opäť niekam inam.

Komajota si dopraje záver roka v kruhu svojich blízkych a všetkým svojim fanúšikom praje hlavne "Vianoce v srdciach".

Redakciu Hudba.sk informoval za skupinu Komajota Stano Čorej.

Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Komajota