Na portáli iTunes v utorok zverejnili raritné verzie skladieb už nefungujúcej britskej kapely The Beatles. Celkovo 59 doteraz nezverejnených štúdiových verzií ich piesní a tiež audio záznamov z vystúpení z roku 1963 sa na hudobnom portáli najprv objavilo ráno na malú chvíľku.

Po tom, čo dvojdiskový album z iTunes v krátkosti zmizol, vznikli špekulácie, že krátkodobé zverejnenie slúžilo len na predĺženie vlastníckych práv, ktoré podľa zákonov Európskej únie pre nezverejnené nahrávky platia iba 50 rokov od ich vytvorenia. Definitívne sa album na portáli objavil v poobedných hodinách.

Kompilácia obsahuje štyri alternatívne verzie piesne She Loves You, dve verzie From Me To You a mnoho live verzií Roll Over Beethoven. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na akustickú demo verziu piesne Bad to Me, ktorú napísali John Lennon a Paul McCartney pre formáciu Billy J. Kramer with The Dakotas a tiež Lennonovu klavírnu demo verziu skladby I'm in Love známej od skupiny The Fourmost.

Vydávanie raritných a pôvodne nezverejnených piesní za účelom predĺženia vlastníckych práv na ne nie je nič neobvyklé. Podobnú vec urobil v minulom roku napríklad hudobník Bob Dylan. Ak by The Beatles tieto piesne nevydali do konca roka, podľa autorského zákona by ich mohlo vydať akékoľvek iné hudobné vydavateľstvo.

TIP: The Beatles i Kraftwerk dostanú Grammy Lifetime Achievement Award

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Dan Grossi

Súvisiaci interpreti: The Beatles