Česká speváčka Aneta Langerová nedávno vydala svoj štvrtý album Na Radosti a v pondelok na pražskom krste predstavila aj videoklip k singlu Tráva. Ten je rovnako magický ako celá nahrávka a Aneta v ňom ukazuje svoju silu - prirodzenosť a hudobnú čistotu.

Česká republika v súčasnosti žije doslova Na Radosti. Od momentu, kedy na odovzdávaní cien Český Slavík predstavila Aneta Langerová pieseň Tráva, sa v hudobných vodách neustále skloňuje jej meno. Nielenže má speváčka v súčasnosti najpredávanejší album v Čechách, verejnosť najnovšie uchvacuje aj novým videoklipom, ktorý dokonale vystihuje fráza "v jednoduchosti je krása".

Aneta v klipe ponúka pohľad na osadu Na Radosti, schátralé miesto na Šumave, podľa ktorého je pomenovaný celý album. Lesy, lúky, kaplnka, sirotinec a medzi nimi 28-ročná hudobníčka, ktorá nimi prechádza, aby sa z východzieho bodu znova vrátila späť. Akoby tým naznačovala, kam v súčasnosti patrí a čím naplno žije - a to je nový album.

Miesto, kde sa zastavil čas

"Bolo zásadné, že sme ho vôbec našli. Je naplnený príbehmi a človek to cíti hneď, ako príde," povedala Aneta o sirotinci Na Radosti. "Je to miesto, kde sa zastavil čas a s ním aj osudy ľudí, ktorí tam žili. To miesto sme si zamilovali, okúzlilo nás a vtiahlo do deja príbehov, ktoré chceme vyrozprávať." Speváčka Na Radosti strávila niekoľko týždňov. Spoločnosť jej robil producent Jakub Zitko, ktorý jej pomáhal so skladaním piesní. "Niekedy sme šli na prechádzku za jeleňmi. Hľadali sme zvuky, a potom vždy do noci, pretože v noci nám to obom šlo lepšie, sme vymýšľali piesne," prezradila o vzniku svojho nového albumu Langerová.

Okrem toho, že príbehy inšpirované týmto zvláštnym miestom rozpráva na albume prostredníctvom piesní, ho teraz fanúšikom ukázala aj vo videoklipe. Režisérka Olga Špátová, ktorá je zároveň speváčkinou partnerkou, v ňom zachytáva magickosť okolitej krajiny aj prostredníctvom leteckých záberov na krajinu, ktoré pôsobia priam filmovo. Aneta Langerová v novinke skutočne rozpráva príbeh - krásne krehký a ženský. Ako autorka dospela do bodu, o ktorom nemožno pochybovať, že je dosiaľ najpevnejším v celej jej desaťročnej kariére. Na nič sa nehrá a "obnažuje" sa nielen vizuálne (keďže v klipe hrá nenamaľovaná), ale taktiež hudobne, a to je to najdôležitejšie.


Aneta Langerová sa narodila 26. novembra 1986. Spevácku kariéru začala v detskom zbore. Neskôr pôsobila v kapele SPB (Spolek přátel bigbítu). Preslávila sa v súťaži Česko Hledá SuperStar, ktorú vyhrala v roku 2004. V rovnakom roku vydala aj úspešný album Spousta andělů. Nasledovali štúdiovky Dotyk (2007) a Jsem (2009). 

Autorka: Michaela Žureková (zdroj: archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/AnetaLangerova

Súvisiaci interpreti: Aneta Langerová