Slovenský raper Rytmus na svojom novom albume Krstný otec reflektuje udalosti, ktoré sa v jeho živote udiali za posledné roky a prináša aktuálnu výpoveď zo svojho života. Viac prezradil v rozhovore pre agentúru SITA, v článku prinášame aj naše krátke hodnotenie albumu.

"Album je o reflektovaní toho, čo sa deje okolo mňa, teda 39-ročného Patrika Vrbovského," uviedol Rytmus v rozhovore. Svoj súčasný život však v textoch konfrontuje aj so svojou minulosťou, príkladom sú skladby Krstný otec či Chalan vs. Muž, ktoré pre agentúru SITA vypichol aj samotný raper pri otázke, či je názov štúdiovky inšpirovaný známym mafiánskym filmom.

"Niekomu sa môže zdať, že som názov zvolil podľa filmu, ale nie - skôr som sa odrážal od toho, že krstný otec je ten, čo sa stará. Odporúčam vypočuť si skladbu Krstný otec, tam je odpoveď. Zároveň by som chcel upozorniť na skladbu Chalan vs Muž s Anitou Soul a Eugenom Vizvárym. Tá podľa mňa predznačuje smer, ktorým sa celý album linie," uviedol Rytmus.


Album Krstný otec vznikal dva roky a nahrávali ho vo dvoch hudobných štúdiách - v Gitano records u Igora Kmeťa v Zrkadlovom háji a u Maikyho Beatza v Turčianskych Tepliciach. Hudobne sa tak pohybuje medzi beatmi postavenými na zvukoch živých nástrojov a temnejšími elektronickými produkciami. Podľa Rytmusa je album v porovnaní s predošlými hudobne pestrejší a dospelejší. "Je plný nových produkcií, zvukov a rapových techník, či už ide o frázovanie v slovenskom jazyku alebo hranie sa s rýmami a slabikami až po porušovanie rytmiky medzi taktami, čo samozrejme typický Slovák, ktorý je odchovaný na slovenských kapelkách, kde sa začína na prvú dobu, nepochopí," poznamenal raper.

Po krstiacich koncertoch v Banskej Bystrici, Prahe a Košiciach ho čaká 26. decembra ešte jeden koncert v bratislavskej Hant aréne. "Chcem si to najmä na tom pódiu zakaždým naplno užiť. Už sme mali tri koncerty a myslím, že medzi každým z nich bol zatiaľ vždy rozdiel. Všade je totiž iný vibe a atmosféra. A nejde ani tak o to, že krstíme album, vždy treba dať zo seba všetko," uviedol Rytmus, ktorý si v januári plánuje odskočiť na dva mesiace do Ázie. "Po Novom roku chcem ísť do Ázie a potom by to určite chcelo veľké turné. Ale poviem vám tak, čím som starší, tým menej plánujem. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť," uzavrel raper. 


Hodnotenie Hudba.sk:

24 trackov na albume je priveľa a výsledok je podobne nevyrovnaný ako v prípade minuloročného dvojalbumu Majka Spirita - zbytočne veľa "vaty" a opakujúcich sa, resp. zbytočných tém, bez ktorých by mohlo ísť o textovo i hudobne kompaktnejší album. Krstný otec však napriek tomu prináša viacero kúskov, ktoré pozitívne prekvapia a stoja za pozornosť, aj v prípade, že nepatríte medzi skalných fanúšikov Rytmusa.

Hneď prvá skladba Ja sa bavím je ukážkovým spojením nekompromisného rapu a hudby s jazzovým feelingom. Z osobnejších textov a "mäkších" produkcií zaujme napríklad Odpusť, duet s Darou Rolins V mojich predstavách, či zrelá výpoveď Chalan vs. Muž, v ktorej Rytmus len v sprievode klavíra EugenVizváryho a spevu Anity Soul sebakriticky hodnotí svoju minulosť. Zaujímavým kúskom je Nepatrím nikomu, kde Rytmus úprimne a bez servítky reaguje na to, že fanúšikovia od neho niekedy chcú príliš veľa.

Najsilnejšou rapovou spoluprácou na albume je jednoznačne spolupráca s KaliKeď sa budú pýtať. Nadčasová hudba českého DJWicha perfektne zapadá k slovám oboch raperov o tom, ako si ich fanúšikovia majú pamätať, keď raz s rapom skončia. Titulná skladba má zase jeden z najlepších Rytmusových textov - rozpráva v nej príbeh svojej kariéry zo širšej perspektívy, čím zároveň mapuje vývoj slovenskej hip-hopovej scény a vzdáva hold jej zakladateľom.

Z agresívnejších skladieb s temnými beatmi patria k tým vydarenejším Pozor, Povolanie syn, Je nám úplne jedno (feat. Separ, James Cole), či Stokára nemóžeš dojebať (feat. P.A.T.). Samozrejme, všetko je vec vkusu a pre ľudí, ktorí typické rapové pózy neznášajú, budú tieto skladby nepočúvateľné. Album však ponúka zaujímavé momenty pre každého, kto nemá názor spravený vopred na základe svojich nesympatií a čiernobielych morálnych súdov, ktorých sú tradične plné diskusie. Odpoveďou na povrchné kritiky môže byť skladba Neporovnávaj užívaj.


Celý album môžete počúvať na Deezeri:



Zdroj: SITA (rozhovor), Patrik Marflák (hodnotenie Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/Rytmusjepan

Súvisiaci interpreti: Rytmus