Po nedávnej jednorazovej rubrike Videoklip mesiaca (Catastrofy - Jebem vaše idoly) je tu novinka, ktorá si zaslúži posunúť sa ešte o level vyššie. Prvý oficiálny videoklip kapely The Wilderness je totiž dielom, ktoré svojou nekompromisne špinavou atmosférou a intenzitou samotnej skladby a textu nemá na slovenskej scéne obdobu.

Trnavskí pankáči The Wilderness sú vlajkovou loďou súčasného slovenského undergroundu. Za posledný rok odohrali okolo 60 koncertov a v rámci tohtoročnej Pohody dosiahli svoj strop vystúpením s Pussy Riot. Teraz posúvajú latku videoklipom k skladbe Čo s tým hnevom. "Porevoluční zmetci" Denis Bango (spev, gitara), Martin Nitram (basa) a Tomáš Kunka (bicie) ňou avizujú dlho očakávané vydanie svojho štvrtého albumu.

Zatiaľ posledný The Wilderness III vydali ešte v roku 2013. Po úplne nepovšimnutom debute a jeho trošku známejšom nasledovníkovi to bola práve trojka, ktorá kapele priniesla väčšinu dnešných fanúšikov. Zaslúžil sa o to aj Sveťo Korbeľ zo Slobodnej Európy, ktorý si skupinu nevedel vynachváliť, neskôr sa pridal karikaturista Shooty, ktorý nahrávku trefne pomenoval "slovenský Nevermind".


Čakanie na štvrtý album spríjemnila úderná kolekcia krátkych šplechov EP 2015 a v tom istom roku aj singel Rešpekt. Odvtedy The Wilderness takmer tri roky nič nové nevydali, no každý, kto chodí na ich koncerty, už pozná celú plejádu nových "hitoviek". K nadšencom sa medzitým pripojil aj priekopník slovenskej alternatívy Michal Kaščák, vďaka ktorému má kapela vo svojom pivom nasiaknutom koncertnom portfóliu aj vystúpenia na Pohode. Denis dokonca dostal privilégium dramaturgicky manažovať pohodový Garáž stage, ktorý tento rok napratal výbornými undergroundovými kapelami ako napríklad Shallov. alebo Our Stories.


Keď sa spoja esencie punku a hip-hopu

Skladbu Čo s tým hnevom som prvýkrát počul v auguste 2017 na bratislavskom Námestí SNP, kde The Wilderness hrali pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania. Song to bol natoľko úprimý, že ľuďom už po prvej slohe zalepilo huby a ostali sa iba mlčky hľadať v kruto-pravdivej výpovedi, každý sám vo svojom priestore. Nikdy som nič podobné na koncertoch slovenských punkových kapiel nevidel.

Z tejto nedopovedanej otázky sa následne stala divoká hymna, ktorou sa končili koncerty, väčšinou aj s demoláciou bicích alebo gitary.
Rozbíjanie nástrojov je síce riadny old school, no rapovať do pár akordovej odrhovačky á la Radio-Friendly Unit Shifter od Nirvany v "trnavčine" je vlastne úplný new school.

The Wilderness, videoklip Čo s tým hnevom Zdroj: Lukáš Teren / Egor Indiani

Aj preto bola práve skladba 
Čo s tým hnevom ideálnou voľbou na uskutočnenie Denisovej dlhodobej vízie: urobiť klip, ktorý bude pripomínať hip-hopové videá. Aby tento feeling umocnil, navliekol sa dokonca do mikiny N.W.A. Hip-hopový swag by však mnohých mohol zaviesť na rázcestie zlatých zubov, drahých áut, značkových handier a okázalého luxusu.

Vtedy do konceptu prichádza punkový aspekt.

Zlaté zuby chýbajú. Zuby chýbajú celkovo, čo je však prítomné, sú divoké záznamy z koncertu s Pussy Riot na Pohode, miestni kamoši, potagované rozvaliny, skatepark, tetovanie, špina, špaky, rozliate pivo a záchodová misa. Táto vizuálne silná niagára má niečo cez sedem minút a sled znepokojivých obrazov vám zamestnáva zrak, zatiaľčo do uší sa zarezáva kolosálny flow. Bla, bla, bla... 

O kameru sa postaral jeden z najtalentovanejších súčasných kameramanov Lukáš Teren a réžiu si na seba vzal spisovateľ, filmár a umelec Egor Indiani. Nakrúcalo sa v jeden septembrový víkend v Trnave - v opustenom vlakovom depe, ale aj v komunitnom centre Kubík. Vďaka rozmanitým lokáciám mohli členovia kapely vystupovať každý sám vo svojom priestore, čo umocní pocit odrezanosti, dezorientovanosti a hnevu.

A či je to ako Denis spieva: "kvalita nula bodov, hnoj"? Tak to už posúďte sami. Za mňa klip roka!


Autor: Matej Sekerka
Foto: Lukáš Teren / Egor Indiani