Len osem dní trvalo, kým videoklip Choďte šeci do p*če dosiahol na Youtube hranicu milión pozretí. V nahrávke, ktorá vyšla na sklonku minulého roka na novom albume legendárneho českého hip-hopového DJa Wicha, hosťujú dve mená zo Slovenska, videoklip je však plný známych tvárí z oboch strán rieky Moravy.

Novinka je druhou spoluprácou nekonvenčnej slovenskej dvojice Strapo a Hrdlorez Boris. Trnavský raper a líder bratislavskej metalovej skupiny Catastrofy prvýkrát spojili sily v roku 2015 v skladbe Návod zo Strapovho albumu Versus, ktorá je kritikou slovenskej politiky a návodom na to, ako zvolených zástupcov v parlamente prinútiť k väčšej poslušnosti voči občanom. O jej produkciu sa postaral DJ Wich a tentokrát sa garde otočilo, keďže jeden z najvyťaženejších a najrešpektovanejších producentov na česko-slovenskej scéne si slovenskú dvojicu prizval na svoj vlastný album. Výsledok je však úplne iný.

Univerzálny nasratý text a klip plný známych tvárí

V prípade singla Choďte šeci do p*če totiž nejde o typický rapový počin, ale skôr track určený do klubov. Tomu zodpovedá elektronický zvuk inšpirovaný rôznymi odnožami bass music (svet tvrdých gitár reprezentuje iba hosťujúci spevák, inak v skladbe nič metalové nehľadajte). Text je síce rovnako nasratý ako v prípade spomínanej skladby Návod, ale je omnoho priamočiarejší, a pritom univerzálnejší a menej jednoznačný. Nie je totiž jasné, kto všetko má ísť do péčka. Možno sú to politici, možno internetoví hejteri, možno otravná frajerka... Môže to byť v podstate ktokoľvek.

Aj preto sa skladba stala virálnym hitom, ktorý svojou primitívnosťou a nehanebnou vulgárnosťou vážne konkuruje Rytmusovmu tanečnému úletu JEBE. A hoci väčšina poslucháčov bude spočiatku len neveriacky krútiť hlavou, ak neberiete veci príliš vážne, je celkom veľká šanca, že vás naštvaná "skladba" s univerzálnym odkazom a chytľavou produkciou začne baviť. Alebo ju ani nedopočúvate, ale vrátite sa k nej, keď vám všetci naokolo budú piť krv a dostanete neprekonateľnú chuť poslať ich do p*če.

Za úspechom singla na internete (z rádií ho asi počuť nebudete) stojí v neposlednom rade videoklip, v ktorom môžete vidieť viac než 200 známych či menej známych mien zo slovenskej i českej scény. Okrem raperov ako Zverina, Kali, Separ, Čistychov, Bekim, Paulie Garand, Decko, Danosť či Refew sa v ňom mihnú aj Ben Cristovao, speváčka Tina, známa česká televízna osobnosť Iva Pazderková a tiež viacero známych českých Youtuberov ako Kažma či FattyPillow. Tí síce s hip-hopovou scénou nemajú veľa spoločné, ale aj oni výrazne pomohli tomu, že klip má po ôsmich dňoch od zverejnenia viac než milión prehratí.

Divoký vizuál natočil Michal "Kunes" Kováč, ktorému pomohol ďalší vyhľadávaný slovenský režisér hudobných videí Michal Nemtuda. Jeho meno dokonca zaznie aj v Strapovom texte ("natočím to jak Nemtuda").


Na albume DJa Wicha s názvom Veni, Vidi, Wich nájdete okrem spolupráce so Strapom a Hrdlorezom Borisom aj skladby, v ktorých hosťujú Majk Spirit, Rytmus, Laris Diam, Kali, Separ, Ego, Ben Cristovao, Prago Union, Moja Reč a ďalší.

PS: Ak nie ste dostatočne pobúrení alebo vás titulok navnadil na niečo metalové, tu je pár chuťoviek od kapely Catastrofy, ktorá na slovenskú hard & heavy scénu vo svojich textoch aj klipoch prináša potrebné odľahčenie. Napokon, aj spolupráce frontmana s hip-hopermi svedčia o tom, že sa chalani neberú prehnane vážne.


PS2: Ak ste dostatočne pobúrení, spýtajte sa sami seba, prečo ste na tú miliónovú hovadinu vôbec klikli, a namiesto diskusie si to môžete zamieriť na niektorý z hodnotnejších článkov z posledných dní, ktoré čakajú len na to, kým si ich prečítajú inteligentní ľudia ako vy. Napríklad:

Legendárny choreograf Lúčnice Štefan Nosáľ jubiluje, dnes má 90 rokov

Gorillaz sú späť! Temným klipom vítajú svet, v ktorom vládne Trump

Koncert legiend v Bratislave: Voo Voo z Poľska a trio Prokop - Andršt - Hrubý

20. ročník Organových koncertov pod pyramídou odštartuje 29. januára

The Ills sú kapelou, ktorú nemožno prehliadnuť. Potvrdili to aj na Eurosonicu

Pôvodný spevák AC/DC Dave Evans vydá EP Wild, vypočujte si ukážku

RTVS uvedie najväčšiu televíznu folklórnu šou Zem spieva. Pozrite si trailer

Zomrel Fero Hora, prvý slovenský dídžej a hudobný redaktor

Životné jubileum Mariána Vargu pripomína bratislavská výstava fotografií

Pavol Zelenay zozbieral 100 nezabudnuteľných slovenských evergreenov

Kult pokračuje aj so skvelou hudbou: Pozrite si, čo zaznie v novom Transpottingu

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Catastrofy, Strapo