Ma Records je nové české nezávislé vydavateľstvo zameriavajúce sa na jazzovú, improvizovanú a experimentálnu hudbu. Na tento rok pripravuje vydavateľstvo niekoľko albumov. Prvým z nich bude debutová EP nahrávka skupiny KIN, ktorá vyjde 5. februára.

Slovensko-české zoskupenie KIN v zložení Štefan Szabó (el. gitara), Michaela Turcerová (alt saxofón) a Jakub Švejnar (bicie nástroje, perkusie) zverejnilo ako ochutnávku z nadchádzajúceho eponymného debutu singel Weirdo. EP, ktoré vzniklo v štúdiu kodanskej Rhythmic Music Conservatory, zachytáva trio dekonštruujúce zaužívané postupy a hľadajúce nové koncepty v rámci autorskej tvorby a improvizácie.



Ma Records zastupuje komunitu českých a slovenských hudobníkov z prostredia jazzovej, improvizovanej a experimentálnej tvorby. Vydavateľstvo svoju existenciu započalo koncom roka 2020 vydaním dvojalbumu Anchors & Hearts saxofonistu a klarinetistu Pavla Zlámala a jeho free-jazzového kvarteta PQ.

"V poslednej dobe u nás vznikla výrazná komunita umelcov tvoriacich kreatívnu hudbu mimo jednoznačne pomenovateľné škatuľky. Hudbu, na ktorú sa doteraz žiadne vydavateľstvo v Česku primárne neorientovalo. Prostredníctvom nového vydavateľstvo predstavíme túto tvorbu poslucháčom u nás aj v zahraničí a rozšírime povedomie o scéne, v ktorej potenciál hlboko veríme," uvádzajú v tlačovej správe zakladatelia vydavateľstva.

Vydavateľstvo vydáva albumy okrem bežných streamovacích služieb predovšetkým na digitálnej platforme Bandcamp, v niektorých prípadoch vychádza tiež fyzický nosič. Názov labelu Ma je odvodený od ​​konceptu spojenia času a priestoru, ktorý sa objavuje v japonskej estetike, filozofii a umení. "Ma je ​​intervalom či priestorom, v ktorom sa z čistej energie rodí niečo nové. Môže byť napríklad tichom medzi dvoma tónmi. Ma je potenciál pre slobodné, intuitívne a autentické umelecké vyjadrenie aj ako priestor pre tvorbu medzi zažitými formami a žánrami."

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Vojtěch Drnek z vydavateľstva Ma Records. Tlačovú správu sme upravili.