V roku 2020 vyšiel projektu Jana a Ja debutový album Lesokruhy. Spolupracovalo na ňom 16 hudobníkov, bol ovplyvnený jazzom a rukopisom klaviristu a producenta Ľuboša Šrámka. Druhý, intímnejší album Nikdy vznikol ako odpoveď Jany Krčmárovej, speváčky, autorky textov aj hudby, na aktuálne okolnosti.

Jana a Ja tvorí neustále a obmedzenia spoločenského života zo začiatku roku 2021 využila na nahrávanie a produkciu pesničiek druhého albumu v jej domácom štúdiu. Je veľmi osobný, a okrem samotnej autorky a interpretky, ktorá sa chopila väčšej časti produkcie, sa na jeho tvorbe podieľali len ďalší dvaja hudobníci. Väčšinu pesničiek predstavovala postupne počas celého roka 2021, na albume ale nájdete aj doteraz nezverejnené nahrávky Na vlnách, štúdiovú verziu pesničky Dáždnik, autentickú Aj v noci máme tiene, či titulnú skladbu Nikdy.


O kompletný mix albumu a produkciu dvoch pesničiek sa postaral Roland Kánik (Modré Hory, Sonic Cat Studio), o mastering Gargle & Expel Studio. Peter Kunzo (Velvet Case, Quatro Emocione) zase nahral klávesy v skladbe Na vlnách. 

Roland Kánik o spolupráci s Janou hovorí: "S Janou hudobne spolupracujem už dlhšie dobu a pozorujem, ako autorsky dozrieva a producentsky sa osamostatňuje. Predtým do štúdia nosila len skice skladieb, potom to už boli nahraté klavíre a spevy, neskôr celé hotové aranžmány a produkcie. Ak to takto pôjde ďalej, na ďalšom albume už asi spolu robiť nebudeme - už budem nepotrebný. (smiech) Je to však správny trend a moderný songwriting v 21. storočí sa uberá týmto smerom. Album Nikdy zachytáva Janu v tomto prerode."

Peter Kunzo Janu považuje za špecifický zjav na hudobnej scéne. "Jana vie, kde je, nepreteká sa v súťaži o dokonalú speváčku, no jej osobitý prejav a zaujímavé texty odrážajúce svojské ponímanie sveta si poslucháča hneď získajú," hovorí Kunzo a so smiechom dodáva:  "Jana je divná. Tak divná, až je to dobré. V dobrom slova zmysle. Veď ona vie, ako to myslím."


Jana Krčmárová si potrpí aj na spracovanie vizuálnej stránky a okrem bookletu sa venovala aj vizuálu každej zverejňovanej pesničky. Presvedčiť sa o tom môžete na Youtube kanáli Jana a Ja, kde sú od dnes (20.1.) dostupné všetky pesničky z albumu. 

Autorkou fotografií v booklete je opäť Jana Fašungová, s ktorou Jana spolupracuje už niekoľko rokov a absolútna dôvera medzi fotografkou a speváčkou sa premieta aj do výsledného dojmu z fotografií. Tie odrážajú intimitu albumu a podčiarkujú pocit istého tajomna či tajomstva, ktoré vystihuje viacero piesní.

Album Nikdy nájdete v internetovom obchode Jana a Ja vo forme CD a v digitálnej forme na stiahnutie. Album bude dostupný tiež na  všetkých dôležitých streamingových platformách.


Jana zároveň prostredníctvom občianskeho združenia Jana a Ja začína s podporou umelcov, ktorí sa nevedia vymaniť zo začarovaného kruhu v začiatkoch snahy o pretavenie tvorby do konkrétneho výsledku. Ako vraví, sama to zažila a trvalo niekoľko rokov, kým našla spôsob, ako postupnými krokmi prelomiť bariéru medzi tvorbou ako takou a výsledkom, ktorý je dostupný aj širšiemu okruhu poslucháčov.

"Som veľmi, naozaj veľmi šťastná a vďačná, že som nakoniec našla ľudí, ktorí sa mojou tvorbou zaoberajú, sú ochotní pomôcť, vysvetliť, nasmerovať, posunúť ju ďalej. Vôbec to nie je samozrejmosť. Týmto patrí obrovské ďakujem. Za celý rok s albumom Nikdy hlavne Rolandovi a Hudobnému fondu, SOZA a Sociálnemu a kultúrnemu fondu SOZA za finančnú podporu, veľmi si ju vážim. Vďaka patrí aj mojej rodine za to, že sa projekt Jana a Ja stal bežnou súčasťou nášho života. Ďakujem."


Zoznam skladieb na albume Jana a Ja - Nikdy:

1. Sekvoja
2. Astronaut
3. Včera
4. Dáždnik
5. Nikdy
6. Hory
7. Tvoje druhé meno je Láska
8. Na vlnách
9. Uspávanka
10. Už si na to prišiel?
11. Aj v noci máme tiene


Jana a Ja je umeleckým projektom hudobníčky a poetky Jany Krčmárovej. Svoje autorské skladby so slovenskými textami v minulosti predstavila v rámci rôznych multižánrových a literárnych podujatí. Jej pieseň Čierne barany sa objavila aj na albume Ľuboša Šrámka s názvom Perforomances, ktorý získal cenu Esprit Jazz Award 2019 za najlepší jazzový album.

So Šrámkom ako hudobným producentom spolupracovala aj na debutovom albume Lesokruhy, ktorý vyšiel v septembri 2020. Spolupracuje tiež s klaviristom a producentom Rolandom Kánikom (Sonic Cat Studio). V predchádzajúcich rokoch odohrala komorné koncerty s Petrom Kunzom a Luciou Pintérovou. Jej druhý album Nikdy vychádza 20. januára 2022.

Redakciu Hudba.sk informovala Jana Krčmárová. Správu sme upravili. Novinky projektu Jana a Ja môžete sledovať na oficiálnej stránke www.janaaja.sk a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.
Foto: Jana Fašungová