Slovenská jazzová speváčka Hanka Gregušová, pôsobiaca v Amerike pod menom Hanka G vydáva piaty sólový album Ballads in the Key of Love, ktorý nahrávala v New Yorku s americkými hudobníkmi ocenenými cenou Grammy s ambíciou priniesť medzi ľudí viac lásky.


Hanka G si album Ballads in the Key of Love aj sama produkovala v koprodukcii s niekoľkonásobným držiteľom nominácie na cenu Grammy, americkým klavíristom a skladateľom Jamesom Hurtom, ktorý ma na konte sólový album v prestížnom vydavateľstve Blue Note, či hudobné spolupráce s jazzovými, R&B a hip hopovými hviezdami, ako Q-Tip, Bilal, Maceo Parker, Buster Williams a Abby Lincoln.

Album má ambíciu priniesť medzi ľudí viac lásky a porozumenia v pohnutej dobe, kde nás obklopuje zo všetkých strán veľa nenávisti a neporozumenia. Zároveň prirodzene nadväzuje na mimoriadne úspešný, americkými a európskymi kritikmi vysoko ocenenený, album Universal Ancestry, ktorý sa ocitol aj v širších nomináciach prestížnych amerických hudobných ocenení Grammy Awards.

Album pripravovala a nahrávala Hanka G v druhej polovici roka 2022 a nachádza sa na ňom 13 skladieb, jazzových a soulových ľúbostných balád, z toho 2 pôvodné skladby, kde je autorom hudby uznávaný slovenský jazzový klavírista Ondrej Krajňák, a ku ktorým Hanka G napísala texty. Na albume sú aj dve slovenské ľúbostné ľudové piesne Láska Bože láska a Zbohom ostávajte s jej volnými anglickými prekladmi textov, a zaranžované popredným slovenským klavíristom, skladateľom a aranžérom Ľubošom Šrámekom v spolupráci s americkým klavíristom a aranžérom Jamesom Hurtom, a ktoré majú poslucháčom ukázať, prepojenie dvoch kultúr - slovenskej a americkej v jazzovom šate.


Album Ballads in the Key of Love sa nahrával v New Yorku v jednom z najlepších a najstarších nahrávačich štúdií – EastSide Sound Studio pod taktovkou Grammy oceneného zvukára Lou Holtzmana, ktorý album aj mixoval, mastroval. Časť albumu sa nahrávala aj na Slovensku v Sloth Sound Studio v Trnave, kde hosťoval na klavír v jednej z jeho vlastných kompozícii vynikajúci slovenský jazzový klavirista, skladateľ a aranžér Ondrej Krajňák.

Na nahrávaní albumu sa spolupodieľalo sedem hudobníkov vrátane Hanky G, ktorá si na spoluprácu prizvala špičkových hudobníkov jazzovej americkej scény, ktorí majú na konte množstvo nominácí ako aj priamo ocenení Grammy, či skvelé spolupráce s hviezdami svetového hudobného formátu. Niekoľkonásobný držitel nominácie na cenu Grammy, americký klavirista a skladateľ James Hurt sa ujal koprodukcie, aranžmánov a nahrania klavírnych partov väčšiny skladieb na albume vrátane slovenských ľudoviek.

James vydal svoj sólový album v legendárnom vydavateľstve Blue Note, ktorý spôsobil hudobnú revolúciu koncom 90. rokov prepojením jazzu s hip hopom a R&B. Rytmická sekcia je na albume pomerne bohatá, na kontrabase sa striedajú tri generácie hviezdnych jazzových amerických hudobníkov. Lonnie Plaxico, niekoľko násobne Grammy ocenený hudobník, aranžér a skladateľ. Curtis Lundy, svetovo uznávaný veterán jazzovej scény a trojicu špičkových kontrabasistov uzatvára vychádzajúca hviezda NY jazzovej scény Tom DiCarlo. Bicích sa ujal uznávaný americký bubeník Taru Alexander, ktorý s Hankou spolupracuje už niekoľko rokov.

Hankina americká púť sa začala ešte počas jej pôsobenia na Slovensku, kedy otvárala koncert svetových amerických speváckych jazzových hviezd súčasnosti - Kurta Ellinga a Cassandry Wilson. Cassandra sa o nej vyjadrila ako o "najlepšej z nastupujúcej generácie", stala sa jej mentorkou a podporuje jej talent v USA. Hanka G je vychádajúca hviezda na jazzovej scéne v New Yorku, kde prepája slovenský folklór s jazzom, gospelom a R&B a so svojím kvartetom koncertuje po celom svete. Je držiteľkou niekoľkých ocenení, vrátane prestížnej ceny L. Martoníka za vynikajúce interpretačné výkony ako Jazzman roka z roku 2017, kde sa stala iba druhou ocenenou ženou počas 26-ročného udeľovania tohto ocenenia.

Jej albumy Essence, Twin Flame a Universal Ancestry boli nominované v kategórii jazzovej hudby ako albumy roka na jazzových cenách ako Esprit a Radio Head Awards. Album Universal Ancestry“ sa ocitol aj v širších nomináciach prestížnych amerických hudobných ocenení, Grammy Awards.

Obsadenie na albume Ballads in the Key of Love:

Hanka G – spev a produkcia
James Hurt - aranžmány, koprodukcia a klavír
Ondrej Krajňák – aranžmány a klavír
Ľuboš Šrámek - aranžmány
Lonnie Plaxico – kontrabas
Tom DiCarlo – kontrabas
Curtis Lundy - kontrabas
Taru Alexander - bicie

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Hana Gregušová. Text správy sme upravili.