Britský hudobník Pete Doherty vo štvrtok na Youtube zverejnil videoklip ku skladbe Flags Of The Old Regime, ktorú venoval zosnulej speváčke Amy Winehouse. 35-ročný člen kapiel The Libertines a Babyshambles napísal pieseň v roku 2011 krátko po jej smrti, zverejnil ju však až v januári tohto roka.

Čiernobiely klip, ktorý režírovala Katia De Vidas, zobrazuje hudobníka, ako stojí a spieva pred kamerou. Video vzniklo v Thajsku, kde Pete Doherty v ostatných mesiacoch podstúpil protidrogové liečenie. Skladba by mala oficiálne vyjsť ako singel 9. marca. Výťažok z jej predaja venujú na podporu Amy Winehouse Foundation, ktorá pomáha bojovať proti drogám a alkoholu medzi mladými ľuďmi.

Na piesni Flags Of The Old Regime sa podieľali aj basgitarista skupiny Babyshambles Drew McConnell, bubeník Jamie Morrison, klávesák Stephen Large či John Metcalfe, ktorý napísal sláčikové aranžmány. Stephen Street sa postaral o perkusie, akustickú gitaru a tiež o produkciu skladby.


"Dávno pred drogami to bola hudba, ktorá povznášala môjho ducha, vďaka nej som jednoducho chcel žiť alebo veriť v niečo. Byť čistý je skvelá nová droga. Vlastne to vôbec nie je droga, skôr je to hľadanie samého seba. Vďaka drogám nebudete kreatívnejší. Teraz, keď som 'čistý', sa môžem opäť venovať kreatívnej činnosti. Cítim, akoby sa vo mne niečo menilo," uviedol hudobník začiatkom januára po ukončení rehabilitácie v Thajsku.

V krajine však zostáva naďalej. Bude tam nahrávať aj očakávaný nový album so svojou kapelu The Libertines, čo je dôvod, prečo musel Noel Gallagher odmienuť ponuku na jeho produkovanie.

Zdroj: SITA (Pitchfork.com), archív Hudba.sk
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Súvisiaci interpreti: Libertines, Pete Doherty