Popová princezná Dua Lipa a virtuálne hviezdy Gorillaz sú novými headlinermi nabitého lineupu tohtoročného Szigetu. Popri nich dnes do programu pribudli aj Shawn Mendes, Stormzy, The War on Drugs, Lianne La Lavas či King Gizzard & The Lizard Wizard - spolu viac ako 20 nových mien. V článku nájdete aj rozpis koncertov podľa dní.

Talentovaná speváčka Dua Lipa má len 22 rokov, ale jej skladby už pozná takmer celý svet. Interpretka hitu Be The One je aktuálne nominovaná v piatich kategóriách cien BRIT Awards, ktoré sa budú odovzdávať už zajtra. Od vydania očakávaného eponymného debutu v lete 2017 jej hviezda stúpa - jej skladby majú na Youtube stovky miliónov prehratí a videoklip New Rules dokonca nedávno prekonal miliardovú hranicu. Na Szigete sa predstaví v nedeľu 12. augusta.


Po ôsmich rokoch sa na Sziget vrátia Gorillaz. Na kapelu, ktorú tvoria štyria animovaní členovia 2-D, Murdoc Niccals, Noodle a Russel Hobbs, sa fanúšikovia môžu tešiť 9. augusta. Za takmer 20 rokov pôsobenia sa ich tvorcom - ilustrátorovi a autorovi komiksov Jamiemu Hewlettovi a hudobníkovi Damonovi Albarnovi - podarilo vyhrať ceny Grammy, MTV Video Music Awards, NME Award, MTV Europe Music Awards a získať deväť nominácií na BRIT Awards. Skrátka, kvalita overená nielen fanúšikmi, ale aj hudobnými kritikmi. V Budapešti predstavia okrem starších hitov aj minuloročný album Humanz.

 

Kanadský tínedžerský idol Shawn Mendes v Budapešti ponúkne skladby zo svojho pripravovaného tretieho albumu. Vystúpi aj britský raper Stormzy, jedna z kritikmi najoceňovanejších indie kapiel The War on Drugs, multinštrumentalistka Lianne La Havas či spevák a skladateľ JP Cooper z Manchestru.

Skôr zverejnenými headlinermi Szigetu 2018 sú Arctic Monkeys, Kendrick Lamar,Kygo a Mumford & Sons. Na Ostrove slobody budú v auguste koncertovať aj Liam Gallagher, Bastille, Parov Stelar, The Kooks,, Lykke Li a mnoho ďalších.

Pozrite si zatiaľ známy lineup podľa dní:
(zoznam ešte nie je finálny, ďalšie mená budú postupne pribúdať)

streda 8. augusta - Kendrick Lamar, Lykke Li, Stormzy, Clean Bandit

štvrtok 9. augusta - Gorillaz, Cigarettes After Sex, Seasick Steve, Lemaitre, Alle Farben, WhoMadeWho 

piatok 10. augusta - Parov Stelar, The Kooks, JP Cooper, Scarlxrd, Joe Goddard Live, Ummet Ozcan, Sam Feldt Live, Jay Hardway, The Him, Bilderbuch, Shame, Perturbator 

sobota 11. augusta - Mumford & Sons, Bastille, Lianne La Havas, Fink, Above & Beyond, Everything Everything, Borgore, The Living End, Sofi Tukker 

nedeľa 12. augusta - Dua Lipa, Liam Gallagher, Kaleo, Wolf Alice, Desiigner, King Gizzard & The Lizard Wizard, Slaves, Seven Lion 

pondelok 13. augusta - Kygo, Shawn Mendes, MØ, Nick Murphy (fka Chet Faker), Milky Chance, Little Dragon, Goo Goo Dolls, La Femme, Yellow Days, My Baby 

utorok 14. augusta - Arctic Monkeys, The War on Drugs, Zara Larsson, Gogol Bordello, Blossoms, Nothing But Thieves, Gorgon City Live, Lewis Capaldi, Delta Heavy

Detailné a priebežne aktualizované informácie o programe nájdete na oficiálnom slovenskom webe www.szigetfestival.sk. Novinky festivalu v slovenčine môžete sledovať aj na Facebooku.

Aftermovie z ročníka 2017:


Sziget festival ponúka každoročne približne 50 programových miest a pódií, na ktorých sa koná okolo 200 programov denne, a je považovaný za jedno z najlepších a najväčších multikultúrnych podujatí na svete. Medzi menami účinkujúcich kapiel nájdete nielen najväčšie hviezdy medzinárodnej pop rockovej scény, elektronickej hudby a world music, ale aj žánre ako metal, folk, jazz, blues, alternatívnu hudbu a dokonca aj klasiku.

Sziget však nie je len o hudbe, ponúka aj rôzne iné kultúrne programy ako divadlo, cirkus, výstavy a vizuálne umenie na každom kroku, pouličné šou, množstvo workshopov a športové aktivity. Na Ostrove slobody, ako ho návštevníci nazývajú, je aj pláž, na ktorej si môžete oddýchnuť a osviežiť sa v Dunaji. Ostrov sa nachádza neďaleko centra Budapešti, takže celotýždňoví návštevníci si môžu dosýta užiť aj samotné mesto so živou kultúrnou scénou, krásnymi historickými budovami, tureckými kúpeľmi a krčmičkami.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Sziget pre Slovensko Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Sziget PR (koláž Hudba.sk)