Najznámejší český hudobný publicista Jiří Černý kedysi býval pravidelným hosťom bratislavských vysokoškolských internátov, predovšetkým Mladej gardy. V 80. rokoch, kedy z názorových dôvodov nemohol vydávať a pôsobiť v oficiálnych médiách, na komorných klubových stretnutiach prinášal závan slobody a nových hudobných trendov.

Jiří Černý je mužom s mnohými prívlastkami - nestor československej hudobnej žurnalistiky, Železný muž, či kritik bez konzervatória. Predovšetkým je však nesmierne láskavým, vtipným a múdrym človekom, ktorý sa hudbe a písaniu o nej venuje už viac ako šesť desaťročí.

Jeho posluchové programy s názvom Antidiskotéka bývali vždy plné dychtivých poslucháčov a nesmierne inšpirujúce v spoznávaní nových vecí ale i v nevšedných pohľadoch na veci známe a odkrývaní súvislostí. Vždy držal prst na tepe doby a dokázal z množstva nových hudobných nosičov neomylne vyberať zaujímavé veci, ktoré obstáli na výbornú aj v skúške časom. Zároveň dokáže v hudbe vďaka svojmu neuveriteľnému rozhľadu, obdivuhodným vedomostiam a citu takmer vždy nájsť to, čo väčšine poslucháčov na prvé počutie nie je zrejmé.

A v neposlednom rade má dar to všetko veľmi presne a zrozumiteľne pomenovať. Okrem toho, že je majstrom pera a hovoreného slova, je tiež výborným hudobným selektorom. Alebo skôr "hráčom na gramofón", ako so sebairóniou jemu vlastnou dodáva, pretože gramofón je jediný hudobný nástroj, na ktorý vie hrať.

Presvedčiť sa o tom môžete vo štvrtok 26. apríla na akcii Ro(c)kování s Jiřím Černým, ktorá je priamym pokračovateľom legendárnej Antidiskotéky. Uskutoční sa vo V-klube (Námestie SNP 12) a v komponovanom hudobno-slovnom programe sa bude hovoriť nielen o hudbe. Kapacita je obmedzená, vstupenky kúpite v sieti Predpredaj.sk. O deň skôr, 25. apríla, ho zase môžete stretnúť v priestoroch kníhkupectva Artforum, kde bude témou večera portrét Deža Ursinyho.

Biografia

Cesta Jiřího Černého k hudbe a novinárčine viedla tak trochu okľukou. Keďže odmietol vstúpiť do pionierskej organizácie, neprijali ho na gymnázium a zmaturoval na stavebnej priemyslovke. Nakoniec sa mu však podarilo dostať na Karlovu univerzitu, kde vyštudoval žurnalistiku a češtinu. Od začiatku šesťdesiatych rokov pracoval ako športový novinár, šport totiž patrí popri hudbe k jeho celoživotným láskam. Za všetko hovorí fakt, že je držiteľom titulu Železný muž za absolvovanie ultimátnych pretekov - štyri kilometre plávania, 180 kilometrov na bicykli a maratón.

Až neskôr, keď uňho hudba definitívne zvíťazila nad športom, sa zamestnal v týždenníku Mladý svět ako redaktor kultúrnej rubriky. Po tom, ako bol z ideologických dôvodov prepustený, začal pracovať na voľnej nohe. Prešiel viacerými periodikami a v každom zanechal výraznú stopu a desiatky skvelých článkov. Za všetky spomeňme aspoň významné hudobné časopisy Melodie a Gramorevue. Okrem toho zostavoval antológie, písal sleevenote a navrhoval vydávanie albumov, i keď to v tých časoch vďaka cenzúre preňho nebolo jednoduché.

Po revolúcii mohol svoje skúsenosti a znalosti zúžitkovať naplno a v roku 1990 bol jedným zo zakladateľov a prvým šéfredaktorom časopisu Rock & Pop. Okrem toho mával roky pravidelné rozhlasové programy - k najznámejším patrí hitparáda 12 na houpačce a program Desky načerno. Svojimi názormi a hudobnou dramaturgiou týchto programov výrazne ovplyvnil hodnotové kritériá a hudobný vkus viacerých generácií poslucháčov.

Keď boli koncom šesťdesiatych rokov jeho programy z ideologických dôvodov zakázané a nebolo mu umožnené prihovárať sa poslucháčom po celej republike prostredníctvom rozhlasových vĺn, Jiří Černý zaviedol nový typ hudobnej publicistiky. S posluchovým programom Antidiskotéka, na ktorom sa popri počúvaní na hudbu netancovalo, ale sa o nej hovorilo, roky cestoval po celom Československu. A kým v oficiálnych médiách sa priestor takmer výlučne dával produkcii pre masy, ktorá často nespĺňala ani základné hodnotové kritéria, na Antidiskotékach Jiří Černý svojou dramaturgiou a komentármi ku skladbám celkom opomínal komerčné kritériá.

V monotematických programoch mapoval najmä vývoj rockovej hudby, no ak sa pozriete na záber jeho komponovaných programov, zistíte, že jeho záber siaha doslova od A po Z. Okrem populárnej hudby a rocku sa venuje i folku, jazzu, muzikálu, opere, či dielam z oblasti vážnej hudby. Napriek vysokému veku (25. februára bude mať 82 rokov) neustále pracuje - publikuje články, recenzie či portréty osobností, vystupuje v rozhlase a TV, je autorom niekoľkých kníh a na svojej stránke pravidelne glosuje hudobné dianie. Je obdivuhodné, že stále aj neúnavne cestuje so svojimi posluchovými programami, žiaľ, väčšinou už len po Českej republike. Onedlho však budú mať po dlhej dobe aj jeho slovenskí priaznivci výnimočnú šancu zaspomínať si na časy, kedy býval pravidelným hosťom bratislavských klubov. 

Vstupenky na Ro(c)kování s Jiřím Černým:  Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk informovala Beáta Rožárová z agentúry Dr. Horák. Tlačovú správu sme upravili.