Slovenská skupina Smola a Hrušky vyrazí vo štvrtok na akustické turné. Kapela predstaví na štyroch vyše dvojhodinových koncertoch po Slovensku svoje najpopulárnejšie skladby i nový repertoár.

Na šnúre nechceli predkapelu, zoberú však so sebou hneď niekoľkých muzikantov. Na klavíri si na koncertoch zahrá Marek Masarik a o perkusie skupinu obohatí Martin Pisko. "Dosť často stretávame v štúdiách alebo v rádiách výborných muzikantov, ktorí ale napriek tomu, že sú naozaj kvalitní, nemali to šťastie a výraznejšie sa nepresadili. Marek aj Martin sú veľmi šikovní, chceli sme im dať preto šancu, aby sa predviedli aj pred ľuďmi. Marek už dlhšie pracuje v našom tíme ako zvukár a z môjho pohľadu je z nás dokonca najlepší muzikant,“ podotkol frontman kapely Jozef "Spoko" Kramár v rozhovore pre Hudba.sk.

"Zároveň sme sa týmto krokom elegantne vyhli predkapelám. Brať si so sebou na turné mladé kapely nám už v poslednom čase prišlo otravné. Keď ideme na tour, chceme si to naplno užiť, zahrať si čo najviac a neriešiť stále nejaké technické záležitosti," vysvetlil spevák, podľa ktorého by prvý koncert turné v Redute v Spišskej Novej Vsi radi zaznamenali aj na kameru a neskôr ponúkli na DVD. "Uvidíme, ako sa to podarí. Snáď to všetko vyjde," dodal.

Ako špeciálna hostka sa po boku známych hudobníkov na turné objaví aj speváčka Mirka Miškechová, s ktorou Spoko v rámci svojho sólového projektu prednedávnom zverejnil pesničku Aj ty to tak cítiš. "Teším sa, že som našiel takúto speváčku, dosť dobrú kamošku aj kolegyňu. To sa nestáva často. Myslím, že Mirka má veľký potenciál, keď bude mať trošku šťastia, môže byť veľmi úspešná," vyjadril sa líder Smola a Hrušky.


Mladá interpretka, ktorá sa v roku 2014 zviditeľnila už skladbou Cudzinka v tvojej zemi s českým pesničkárom Xindlom X, zastúpi počas jednotlivých večerov viaceré speváčky, s ktorými majú Smola a Hrušky duety a predvedie aj niekoľko vlastných skladieb.

"Veľmi sa na to teším, je to pre mňa taká nová energia - musím sa učiť nové pesničky a na turné stretnem nových ľudí a bude to iné aj tým, že väčšinou vystupujem len vo dvojici a teraz budeme v omnoho širšej zostave. Bude to teda pre mňa celkom nový zážitok, uvidíme, čo z toho vznikne. Sama vôbec neviem, čo mám čakať, ale vravím si, že to bude proste dobré. Nechám sa prekvapiť v čom,"poznamenala Miškechová.

"Z vlastných skladieb zatiaľ ani nemám vybraté, ktoré budem hrať. Prispôsobím ich nálade, ktorú na koncertoch vycítim z publika. Tak to mám rada, lebo na každom koncerte sa vždy vytvorí celkom unikátna atmosféra," uzavrela rodáčka z Považskej Bystrice.

Termíny koncertov Akustického tour 2020 Smola a Hrušky + Mirka Miškechová:

20. 2.  Reduta, Spišská Nová Ves
29. 2. Queen‘s pub, Púchov
6. 3. Music a Cafe, Nitra
7. 3. RC Mlyn, Vrútky

Vstupenky: 

Text: Andrea Fedorovičová / SITA
Foto: Robin Polák

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky