V piatok 15. marca sa v bratislavskom klube Hlava 22 uskutočnil prvý ročník festivalu ústnej harmoniky s príznačným názvom Harmonikovica 2013. Predstavili sa na ňom najvýraznejší slovenskí hráči na ústnu harmoniku ako Erich "Boboš" Procházka, Ondrej "Lazár" Tkáč, Juraj Schweigert a ďalší.

"Je 19:30 a v preplnenom podniku ľudia netrpezlivo čakajú na odštartovanie šesťhodinového maratónu hráčov na ústnu harmoniku. Na pódium prichádzajú organizátori Filip Puchert a Miroslav Kyselica aby oficiálne otvorili podujatie. Akcia začína presne o 20:00 súťažou o ústne harmoniky pre divákov. Ľudia v hľadisku povzbudzujú dvoch odvážlivcov snažiacich sa čo najoriginálnejšie zafúkať pár tónov na fúkaciu harmoniku a sú odmenení búrlivým potleskom 200 člennej masy divákov,"  takto nejako začal večer venovaný priaznivcom blues, folku, rocku, jazzu a hlavne fanúšikom hráčov na ústnu harmoniku.

Koncert odštartovali organizátori s triom Filip Puchert (ústna harmonika), Miro "Ízy" Kyselica (elektrická gitara), Tomáš "Lety" Letenay (cajón), ktorí svojim jazzovo-bluesovým podaním známych, ale aj autorských skladieb odštartovali večer plný kvalitnej hudby a zábavy. Na festivale vystúpili viacerí poprední slovenskí hráči na ústnu harmoniku a svojej povesti naozaj nezostali nič dlžní. Fenomenálny Erich "Boboš" Procházka s gitaristom Marekom Wolfom predstavili niekoľko kúskov zo svojho aktuálneho albumu Diversion. Svoje umenie ukázal aj minuloročný objav roka Juraj Schweigert a gitarista Zsolt Szitási.

Nezabudnuteľným vystúpením pobavil divákov kňaz Ondrej "Lazár" Tkáč  v doprovode folkového pesničkára Stanleyho a Thomas Harpo priniesol spolu s gitaristom Mikym "Medvigy" Miklosom  z Budapešti pravú nostalgickú atmosféru delta blues. O dobrú zábavu sa postarali aj známi bluesmani Luboš Beňa a Bonzo Radvanyi, ktorí predviedli pútavú show s použitím rezofonických gitár. Na záver vystúpila bratislavská kapela Pitný Režim, ktorá odpálila smršť známych aj autorských blues-rockových songov.

Medzi vystúpeniami večer spestrili rôzne súťaže o ústne harmoniky, kazoo a perkusívne nástroje. Horúcu atmosféru priniesli aj latino tanečnice zo súboru Latino Flash a samozrejme aj diváci, ktorí ocenili umelcov búrlivým potleskom. Elektrizujúca a všadeprítomná dobrá nálada vydržala až do neskorých nočných hodín. Harmonikovica 2013 zanechala príjemnú nezmazateľnú stopu, čoho dôkazom sú aj fotografie a veľa pozitívnych a úprimných reakcií od divákov aj zúčastnených vystupujúcich hudobníkov.

Zdroj: PR článok, autor: Miroslav "Izy" Kyselica
Foto: Roman Reissmuller